9 часа гасиха пожара край Стамболийски, Кадиево и Оризари, тръгнал от ябълкова градина - DC news

9 часа гасиха пожара край Стамболийски, Кадиево и Оризари, тръгнал от ябълкова градина

Екипи на РСПБЗН-Стамболийски, 9 пожарни коли от Пловдив, Пазарджик и Стара Загора, както и жители на Кадиево се включиха в гасенето

Загасен е пожарът край гр. Стамболийски, съобщи в профила си във Фейсбук директорът на РДПБЗН-Пловдив ст. комисар Георги Мангараков.

По данни на ГДПБЗН пожарът е пламнал в в ябълкова градина снощи. Заради горещото време, сушата и вятъра огънят е тръгнал към селата Кадиево и Оризаре. Става дума за низов пожар в ябълкова градина, уточняват от пожарната.

Пореден пожар, този път в селата край Пловдив (СНИМКИ)

На място са били изпратени освен колите в РСПБЗН-Стамболийски, още 9 пожарни автомобила с екипажите им от Пловдив, Пазарджик и Стара Загора, като общата площ, на която са гасили огъня е била над 1000 дка.

В организацията по гасенето са се включиха и кметицата на с. Кадиево Лили Петрова с около 20 жители на селото. На място е бил и кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов. Гасенето на пожара е продължило около 9 часа.

Ето какво написа в профила си ст. комисар Мангараков след погасяването на пожара край Стамболийски:

Това е мащабът на един от многото огнени адове, с които днес пловдивските огнеборци и техните колеги от съседни региони се бориха с часове за погасяването им. Днес 02.08.2021 г. в един от най-горещите дни на годината, в който температурата достигна 43 градуса по Целзий „благодарение“ на усилията на недобросъвестни граждани, в Пловдивска област бушуваха множество пожари на територия около 6500 дка. Бяха застрашени и населени места. Горяха горски и полски насаждения на голяма площ и обширен фронт.

Благодарение на бързите и професионални действия на огнеборците от Пловдивска област и техните колеги от съседни региони, както и пожарникарите доброволци, пожарите с много усилия и мъжество бяха локализирани и погасени.

За пореден път се доказа че на българина, като му се каже да не се пали огън, защото е опасно за живота и здравето на гражданите, той се надпреварва да пали където свари.

Скъпи граждани! НЕ ПАЛЕТЕ ОГЪН В ГОРИТЕ, В НИВИТЕ И МЕЖДУБЛОКОВИТЕ ПРОСТРАНСТВА. ПОМИСЛЕТЕ ЗА ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО НА ПОЖАРНИКАРИТЕ, ЗАЩОТО И ТЕ СА ХОРА.

Снимки: Фейсбук/Георги Мангараков

Подобни статии

Top