9 деца от Пловдив и областта положителни за COVID след тестовете днес

РУО-Пловдив получиха още 23 040 ангигенни теста

Нови 23 040 ангигенни теста за установяване на COVID-19 за малките ученици са получени в Регионалното управление на образованието.

От предишната доставка в РУО все още има тестове, които ще стигнат за първото от изследванията през следващата седмица, съобщи пред Радио Пловдив началникът Антоанета Кръстанова. Така училищата са осигурени с тестове за следващите 2 седмици.

Още днес Регионалното управление на образованието разпределя тестовете до училищата-координатори по общини и райони. До края на утрешния ден оттам ще ги вземе всяко училище от града и региона.

От тестваните днес деца от 1 до 4 клас, положителните за COVID-19 са били пет ученици от едно училище в Пловдив, и 4 от региона.

Още 1132 деца от начален етап в Пловдивска област се върнаха в клас, след като родителите им са попълнили декларации да бъдат тествани за коронавирус след изтичането на първоначалния краен срок.

Присъственото обучение за учениците от 1 до 4 клас започна масово в понеделник и вторник при спазване на изискването 50 на сто от родителите в паралелка да са дали съгласие те да бъдат тествани. Първоначално това бяха семействата на 55,18% от малките ученици в областта.

Второто тестване се проведе в още в 65 нови паралелки, които се завърнаха в класните стаи.

С новите желаещи делът на съгласните родители е надхвърлил 50%.

Снимка: Радио Пловдив/Емил Костов

Top