9 гимназии в Пловдивско, 4 в Пазарджишко и една в Смолян със спортно оборудване по ОПРР

Общо 91 училища в страната се включват в проекта на стойност  над 2 милиона лева

91 държавни професионални гимназии ще получат спортно оборудване и обзавеждане на стойност 2 042 483 лв., за да оборудват физкултурни салони и фитнес площадки на открито. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 (ОПРР).

Министерството на образованието и науката (МОН) обяви обществена поръчка, с която се търсят доставчици на два вида спортни съоръжения – за открити фитнес площадки и за физкултурни салони. Някои от гимназиите получават оборудване и по двете позиции – за спортни площадки и за физкултурни салони.

Професионалните училища, които могат да бъдат финансирани по ОПРР, са определени още през 2015 г. по правилата на оперативната програма. През 2020 г. МОН се е допитало до гимназиите за потребностите им от спортно оборудване. На базата на заявките те са включени в проекта, одобрен от Управляващия орган на ОПРР.

Оборудване за открити фитнес площадки ще има за 60 професионални гимназии. То включва троен комбиниран външен фитнес уред – висилка, разгъвач и за теглене, комбиниран уред 6 в 1 и ударопоглъщаща настилка. Общата стойност на тази доставка е малко над 500 000 лв.

84 гимназии ще получат спортно оборудване за физкултурните си салони. Сумата за него е малко над 1,5 млн. лв. Ще се финансира закупуването на комплект от спортни съоръжения – тренировъчна дървена стена, метален барабан в комплект с въже за дърпане, тренировъчни колани, дъски за коремни преси, топка с дръжка, тренировъчен комплект за високо интензивни тренировки и др. Това оборудване е препоръчано от Министерството на младежта и спорта и е свързано с изпълнение на тренировъчна програма.

Гимназиите, които ще получат оборудване за фитнес площадки на открито и физкултурните си  салони за Пловдивска област са 9, в Пазарджишко са 4, а в Смолян е една.

Сред гимназиите, които ще получат оборудване в Пловдив са Търговската гимназия, ПГ по електротехника и електроника, ПГ по архитектура, строителство и геодезия, ПГ по туризъм, ПГ по транспорт, ПГ по механотехника и ПГ по битова техника. В Асеновград оборудване ще получи ПГ по цветни метали „Цар Иван Асен II“, а в Сопот – ПГ „Ген. Владимир Заимов“.

В Пазарджик в проекта са включени ПГ по икономика и мениджмът, ПГ по механоелектротехника, ПГ по строителство и архитектура, а също ПГ по икономика и туризъм във Велинград. В Смолян пък по проекта ще се включи гимназията по икономика „Карл Маркс“.

Фирмите могат да кандидатстват до 18 ноември т.г. Договорите с избраните кандидати ще са със срок до 20.07.2023 г. Конкретните доставки се изпълняват в срок до 45 дни след изпращане на заявка за конкретно училище. Доставчиците поемат също монтажа и гаранционната поддръжка на оборудването.

Подобни статии

Top