Сливат „Душо Хаджидеков“ и „Бенковски“, родители поискаха оставки (СНИМКИ И ВИДЕО)

ОУ „Душо Хаджидеков“ и ОУ „Георги Бенковски“ ще бъдат слети през следващата учебна година. Това решиха общинските съветници в Пловдив. С 30 гласа „за“, 15 „против“ и 2 „въздържали се“ те приеха предложението за сливането на училищата без промяна.

Веднага след гласуването родителите ги освиркаха, а на излизане от залата скандираха „Оставка!“. Заради виковете и нарушаването на реда в залата една от протестиращите майки бе помолена да напусне залата. Друга пък седна пред трибуната, на мястото на стенографките.

Хората продължиха да недоволстват и извън залата на местния парламент.

Вижте повече във видеото:

Преди гласуването на предложението за сливане на двете училища, в залата бяха дадени три варианта.

Ангел Ангелов от БСП предложи да се отложи точката, за да се говори със специалисти. От групата на БСП дадоха и друга идея – предложението да бъде върнато за доработване. Стефан Послийски от Патриотичен фронт също настоя сливането да се отложи за следваща сесия, за да има реален дебат по темата. И трите предложения обаче не бяха приети.

Председателят на ОбС Савина Петкова даде думата на представителката на родителите – Величка Георгиева. Тя заяви от трибуната, че никой не е им е обяснил, нито е дал гаранции какво ще се случи, като се слеят двете училища. Жената изказа опасенията си, че може да се наложи децата да пресичат опасни булеварди сами по време на учебния процес, за да се придвижат от едната до другата сграда. Георгиева допълни, че решението на старейшините, ще промени целият начин на живот на учениците.

В крайна сметка обаче управляващите не се вслушаха в гласовете на протестиращите, нито на опозицията и гласуваха сливането на учебните заведения.

Подобни статии

Top