9700 евро плаща държавата на затворник от Пловдивския затвор

Министерски съвет одобри изплащането на обезщетението след споразумение по жалба пред Европейския съд за правата на човека

9 700 евро ще плати държавата на затворник, излежаващ 15-годишна присъда в пловдивския затвор. Това реши днес Министерски съвет на редовното си заседание.

Затворникът е осъдил България в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург за това, че е лежал при нечовешки условия зад решетките под тепетата.

Жалбоподателят е осъден на 15 години лишаване от свобода и присъдата му е влязла в сила на 1 февруари 2011 г. Той е постъпил в затвора в гр. Пловдив на 21 юли 2011 г. През това време е пребивавал в две спални помещения, които са били пренаселени. Поради противоречивата съдебна практика в първите месеци след приемането на измененията в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС) от 2017 г., искът за обезщетение за вреди на жалбоподателя е бил обявен за недопустим, а делото – прекратено с окончателно определение на Върховния административен съд от 28 декември 2017 г.

Действително в периода май 2017 г. – март 2018 г. практиката на административните съдилища беше разнопосочна: някои административни съдилища считаха, че правилният ответник по такива искове е юридическото лице Главна дирекция „Изпълнение на наказанието“, а други – съответният началник на затвора, обясняват от правителствената пресслужба. Към момента практиката по прилагането на ЗИНЗС се е унифицирала и за надлежен ответник се приема юридическото лице Главна дирекция изпълнение на наказанията (ГДИН). Все пак искът на жалбоподателя не е бил разгледан и съответно той не е бил обезщетен, въпреки дългогодишното му пребиваване в условия на пренаселеност.

Практиката на Европейския съд по правата на човека по подобни дела срещу България е константна и непротиворечива (вж. Нешков и др. срещу България и групата решения в процес на изпълнение „Кехайов и други срещу България“). Поради това ЕСПЧ предложи на страните по делото да сключат приятелско споразумение, ако българското правителство приеме да заплати на жалбоподателя справедливо обезщетение в размер на общо 9700 евро за неимуществени вреди, разходи и разноски.

Подобна практика е еженевие в пловдивския затвор, казаха за DCNEWS запознати. Според тях подобни жалби – за пренаселеност в килиите, за липса на въздух и добри условия на живот зад решетките, се подават непрекъснато, а съдът ги уважава. А парите излизат от джоба на българския данъкоплатец.

Снимка: Wikimapia

Подобни статии

Top