98-годишен ветеран от Радиново с юбилеен медал за участието си във Втората световна

Възрастният мъж получава отличието заедно с грамота от Министерството на отбраната

Кметът на община „Марица“ Димитър Иванов връчи юбилеен медал на 98-годишния ветеран от Втората световна война Георги Кръстев от с. Радиново. На събитието присъстваха кметът на селото Трайчо Кардашев и общинският съветник от Радиново Стоян Куршумов.

Възрастният мъж получава отличието заедно с грамота от Министерството на отбраната по повод  75-годишнината от края на Втората световна война, която бе отбелязана на 9 май тази година.

Димитър Иванов благодари на ветерана за приноса му за свободата и независимостта на България.

„Дядо Георги, ти си сред хората, които са воювали за Родината и имаш огромна заслуга затова, че България и всички нас ни има днес. Гордея се, че такива достойни българи са жители на община „Марица“. За мен е чест да ти връча този медал“, обърна се към него Димитър Иванов.

Старецът, който вече има няколко военни отличия, се зарадва на признанието и заяви, че ще постави настоящия орден най-високо от всички останали. Георги Кръстев сподели, че е мобилизиран на фронта направо от казармата, бил е радист и последен се е изтеглил от огневата линия.

„Вървях през бойното поле, покрито с трупове и единственото, за което си мислех, бе дали ще се прибера жив у дома“, спомня си ветеранът.  Той е разказал преживяванията си от войната в книга, написана от една от двете му дъщери, които се грижат за него.

Кметът на община „Марица“, който подари на ветерана и кошница с плодове, се раздели с него с обещанието, че ще му гостува отново на 100-годишния юбилей.

Top