Земята се приближава най-близко до Слънцето, до 120 звезди на час през нощта

Продължава новогодишният парад на планетите

Много падащи звезди и най-голямото Слънце за годината може да видят жителите на Земята в небето днес, предаде ТАСС.

В началото на 2022 г. предстои пикът на метеорния поток Квадрантиди. Максимумът на активността му ще бъде в нощта на 4 януари. В пика на метеорния поток, ако условията позволяват, могат да бъдат наблюдавани по около една-две падащи звезди на минута.

Квадрантидите са активни от 28-и декември до 12-и януари. Повечето популярни метеорни потоци имат известен „родител“, откъдето носят името си. Дълго време учените не могли да открият тялото, от което идва този метеорен поток. Квадрантидите носят името си от вече несъщестуващото съзвездие „Квадрант“, сега част от съзвездието „Воловар“.

През 2003 година астрономите открили астероидно тяло, явяващо се отправна точка на съществуването на потока, което получило обозначението (196256) 2003 EH1.

На 3 и 4 януари Земята ще премине през Перихелий – точката на орбитата й, която е най-близко до Слънцето. Нашата планета ще бъде на възможното минимално разстояние от него, поради което видимият му диаметър ще е най-големият за тази година.

Кометата Леонард се приближваа най-близо до слънцето

Също днес кометата Леонард се приближава най-близо до слънцето и ще прелети до него на разстояние 92 млн. км (92 750 679,834 км или 0,62 а.е.), съобщава официалният сайт на Московския планетариум.

На 12 декабря 2021 кометата вече премина близо до Земята на разстояние 35 млн. км (35 005 384 км или 0,23 а.е.) и можеше да се наблюдава с невъоръжено око. Сега тя се вижда на юг. Може да бъде открита около 50 минути след залеза на Слънцето ниско над югозападната част на хоризонта на вечерното небе в южната част на Русия, Украйна, Молдова, Кавказ и в страните на Средна Азия. Кометата може да бъде видяна с бинокъл и телескоп. Тя вече избухна няколко пъти и получи красива опашка, разказват от Московския планетариум.

Още едно интересно събитие, свързано с кометата се случи през последните дни – опашката й се раздели, което се вижда от долната част на снимката:

 

След като Земята премине през Перихелий (точката от орбитата, която е най-близка до Слънцето) днес – 3 януари, кометата Леонард года комета Леонарда ще напусне Слънчевата система завинаги.

През тези дни продължава и новогодишният парад на планетите – във вечерното небе са видими всичките с изключение на Марс, който става забележим сутрин.

Снимки: iStock, Московски планетариум

Top