Социалният министър: Днес е крайният срок за промени в проектозакона за хората с увреждания (ВИДЕО)

„Не можем да си позволим законодателни промени, които не са припознати от всички“, каза Бисер Петков в Пловдив

Министерството на труда и социалната политика изчаква да получи предложенията за промени в проекта на закона за хората с увреждания. Крайният срок е днес, а след това в бърз порядък ще се запознаем с тях и ще ги отразим в законопроекта, който ще предложим“, заяви в Пловдив министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Той беше категоричен, че социалното ведомство и правителството не могат да си позволят да правят законодателни промени, които да се възприемат от част от хората с увреждания, а останалата част да не ги припознаят.

Министър Петков припомни, че е поел ангажимент да подготви възможно най-бързо текстовете на двата проектозакона. От своя страна пък вицепремиерът Томислав Дончев се ангажирал да предложи решение по отношение на другите въпроси, възникнали миналия вторник, свързани с исканията за регистър на хората с увреждания и за ефективността на дейността на дневните центрове за деца и лица с увреждания.

Защо не работи електронният регистър?

Бисер Петков посочи, че проектът за електронният регистър на хората с увреждания е осъществен от Агенцията за хора с увреждания, като целите са да се подпомага политиката за работа с хора с увреждания, секторната политика, да има информация за техните потребности и т.н.

Ще се вдигнат ли заплатите на работещите в социални домове? (СНИМКИ И ВИДЕО) 

„Такава информация за хората с увреждания съществува, но тя не удовлетворява тези хора. Такива бази данни има и по места в РЗИ и други институции. Това, което е необходимо е да се анализира къде какво има и да се направи така, че да имаме единен регистър, в който данните от оценката на потребностите, а също и за медицинското състояние на всяко едно лице с увреждане, да са актуални, да се проследява развитието им. Това е нещото, за което се разбрахме на срещата във вторник да направим и затова се ангажира лично Дончев – да се анализира в кое ведомство какви регистри има„, уточни социалният министър.

По думите му точно в момента се изгражда национална система на здравеопазването и един от вариантите, които ще се обсъждат във ведомството е въпросът да бъде решен в рамките на тази национална система. На дневен ред бил и въпросът за електронното здравно досие.

Следваща стъпка пък била електронното подаване на документи за социални услуги и надбавки по електронен път. Целта била да се облекчат потребителите от административната тежест.

Top