„Aз съм Шарли“ – благотворителна изложба в София на 16 януари

„Аз съм Шарли“ – този плакат, изписан с бели букви на френски език върху черен фон, ще издигне българската лекарка във Франция д-р Елена Радева-Николова на 16 януари по време на откриването на благотворителната изложба „Изкуство за живот“ 2. В нея, в полза на Детската клиника към УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив с картините си участват 7 именити български художници: Никола Певичаров, Васил Стоев, Лили Кючукова, Ицко Мазнев, Илия Желев, Валери Ценов и Недко Итинов. Експозицията ще посрещне любители на художественото изкуство, лекари и приятели на кампанията в Арт Център “Форум” в столицата днес в 17 часа.

„Ще приканя художниците и посетителите за обща снимка пред плаката „Аз съм Шарли“, за да покажем, че ще продължим да живеем без страх. Щях да крача със същото послание в единна стъпка с многомилионната общност в Париж, ако не се бях върнала в България за изложбата“ – разказва д-р Радева и допълва. „Това е малкото, което мога да направя оттук като реакция на случилото се в този град – европейска столица на културата и красотата. Искам да кажа, че животът без духовност е съшествуване. „Аз съм Шарли“ не е само съпричастност към свободата, а и моят поклон към френската нация затова, че защитава своите творци.“

Д-р Радева от 14 години живее и работи като лекар във Франция. Наред с това в град Вердерон създава галерия “Константин“, чрез която не спира да представя българското изкуство пред френски ценители. Миналата година първото издание на кампанията й „Изкуство за живот“ обедини други 8 художника и един фотограф, а средствата от благотворителната продажба на техни творби вече осигуриха нови плотове на старите маси и шкафове; боядисани и оборудван с нови легла и шкафове болнични стаи, обновена мебелировка в манипулационна и лекарски кабинет в две отделения на Детската клиника.

Нейният ръководител – проф. д-р Иван Иванов ще бъде редом с д-р Елена Радева-Николова и този път на откриването на изложбата в столицата, чиято кауза е свързана с осигуряване на достойна среда и за малките пациенти с тежки и нелечими заболявания, и за техните лекари. Картините ще останат в Арт Център „Форум“ до 28 февруари.

 

Подобни статии

Top