Абитуриент от КСУ „Олга Скобелева“ мечтае за дом и семейство

18-годишен абитуриент мечтае да е преуспял

и да има собствено семейство. Слави Стоянов от село Стряма вече 11 години живее в Комплекса за социални услуги „Олга Скобелева“ и догодина ще го напусне. Тийнейджърът, който някога побърквал възпитатели и социални работници, в момента е пример за останалите възпитаници на Родопския пансион.

Славчо дошъл в Дома едва седемгодишен. „Живеех в село Стряма с баба ми, а майка ми по това време работеше в чужбина. Тя е от турски произход, а баща ми е българин. Баба ми почина, докато майка беше в чужбина и се наложи тя да се върне за погребението. Но нямаше как да ме вземе със себе си, а трябваше да отида някъде – не можех да стоя сам вкъщи. Така ме настаниха първо в кризисния център, после в „Седмична грижа“, разказва момчето.

„Бях много палав. Много се карах с възпитателите. Чак сега разбрах, че ми мислят доброто. В един момент ми дойде акъла в главата“, обяснява той.

След като дошъл в дома,

първоначално си ходел за почивните дни в Стряма. После обаче леля му починала и нямало кой да се грижи за него. Така останал напълно на грижите на възпитателите. „Но въпреки това се радвам, че съм тук, защото ако не бях тук, щях да съм 100% неграмотник“, признава Славчо.

Той учи в СУ „Братя Миладинови“ в пловдивския квартал „Кючук Париж“, а тази година ще е абитуриент. Разказва, че първоначално, като повечето деца от дома, криел че е оттам.

„Когато отидем на училище се стремим много да не казваме в началото, че сме от дом. Сега вече всички знаят, но в началото се опитвах никой да не знае, само по-близките ми приятели. Аз съм избрал такова училище, в което знам, че тийнейджърите като мен ще ме приемат такъв, какъвто съм. Затова не съм отишъл в по-елитно училище, където са по-глезени децата“, споделя Славчо.

Според него в момента съучениците му се отнасят страхотно с него. А специалността му в училище е „Готварство“. „Даже съм работил като такъв – от 15-годишен работя“, казва момчето.  Работил е и с договор, и без, готвил е ливанска и китайска кухня, бил е дори аниматор в детски център.

1 2

Top