Абсурдна ситуация в МБАЛ „Св. Мина“, само един лекар и две сестри се грижат за болните с COVID-19

В момента там са настанени 19 пациенти

При увеличаващите се случаи на болни от COVID-19 в абсурдна ситуация изпадна една от общинските болници в Пловдив – „Св. Мина”. Само един лекар и две медицински сестри се грижат денонощно за заразените с коронавирус. Медиците изнемогват и молят за помощ своите колеги, съобщава NOVA.

„До критичната ситуация се стигна след масови откази и нежелание на голяма част от персонала да поеме даденото им назначение, командировка в новосъздаденото отделение. Отказите бяха мотивирани с подходяща медицинска документация – възраст, критична за работа в такава структура. За съжаление, имаше и немотивирани откази, подплатени със заявления за напускане и отказ за работа в здравното заведение, като цяло”, коментира управителят на МБАЛ „Св. Мина” в Пловдив – проф. д-р Петър Петров.

Капацитетът на отделението за лечение на болни от COVID-19 е 30 легла. В момента там са настанени 19 пациенти.

„В настоящата ситуация се справяме много трудно, но с много мотивация. Мотивираме и хората, които работят там, защото на тях им е най-тежко”, обясни старшата медицинска сестра на болницата.

На Фейсбук страницата на община Пловдив пък бе обявено, че МБАЛ „Св. Мина“ спешно се нуждае от лекари, медицински сестри и санитари за работа в отделение за лечение на пациенти с COVID – 19, като се уточнява, че от болницата гарантират справедливо заплащане за полагане на благородния труд.

Междувременно стана ясно, че отново е внесено предложение за обявяване на конкурс за нов управител на МБАЛ „Св. Мина“. Конкурсът ще се проведе на 15 септември, а местният парламент трябва да избере комисия за провеждането му. Сесията ще бъде тази седмица, в сряда.

Общинският съвет ще трябва да отпусне и 270 000 лв. за лечебното заведение, тъй като частен съдебен изпълнител е запорирал сметките му. Заради това кметът Здравко Димитров е внесъл предложение в местния парламент за отпускане ра парите.

Запорът е наложен заради неплатен кредит от 850 000 лв., отпуснат през 2012 година. Той е бил изтеглен  за закупуване на два апарата за рентгеноскопия и рентгенография. Заемът е бил обезпечен с компютърен томограф и скопично-графичен рентгенов апарат, както и с парични вземания. Трябвало е да бъде погасен за  7 години и 12 месеца. Оттогава досега обаче болницата е зле финансово е непрекъснато има проблеми в изплащането на задълженията си.

Погасяването на заема е било отсрочвано многократно, но досега не се е случило. Междувременно от общината многократно са отпускали пари на болницата заради дълговете й.

На пресконференция утре в КТ „Подкрепа“ управителят на лечебното заведение д-р Петър Петров ще разясни каква е ситуацията там и защо нараства социалното напрежение сред персонала.

Подобни статии

Top