АБВ: Асеновградският кмет да търси правата си пред европейски съд

АБВ: Асеновградският кмет да търси правата си пред европейски съд

АБВ ще внесе сигнал

до главния прокурор Сотир Цацаров, Инспектората и Пленума на Висшия съдебен съвет, с настояване да разпоредят проверка, която да установи дали има системни нарушения в дейността на Окръжна прокуратура Пловдив. Това заяви в града под тепетата бившият вътрешен министър от правителството на тройната коалиция и зам.-председател на АБВ Румен Петков.

Причина са досъдебните производства, образувани срещу кметовете на Асеновград и Перущица, както и арестите, извършени преди няколко години под наблюдението на прокуратурата на полицейски шефове и служители от РУП-Асеновград и РУП-Първомай, уточни Петков.

Съображенията ни са свързани със зачестилите и недотам добри практики, да бъдат повдигани обвинения срещу знакови лица, съпроводени със силен медиен шум и широка гласност сред обществеността, но резултатът от започналите съдебни дела оставят впечатлението, че целите на обвинението се разминават с очакванията за справедлива и безпристрастна досъдебна фаза“, се посочва в текста на сигнала.

Според документа обвиненията срещу кмета на Асеновград

– д-р Емил Караиванов, са повдигнати в Пловдив, но впоследствие с постановление за прекратяване на Софийска градска прокуратура са оттеглени заради несъставомерност на престъплението. „Резултатът от тази шумна „кампания“, осъществена под ръководството на прокуратурата в Пловдив и със съдействието на ДАНС повдига много въпроси, свързани с намеренията на пловдивските прокурори, а именно дали това кухо обвинение не е повдигнато единствено с цел, да бъде вдигнат шум и да бъде омаскарен един невинен човек“, се казва още в него.

„Спомняте си, че имаше задържани лица, мерки за неотклонения и огромен шум и след като пловдивската прокуратура се издъни по един безапелационен начин, нещата бяха преместени в Софийска градска прокуратура, която прекрати всички процесуално-следствени действия по адрес на кмета и по един конкретен случай срещу главния архитект. Това е унизително за българското правораздаване.  То води до дискредитирането на тези хора, води до много сериозни щети за тях и техните близки и показва, че институцията Окръжна прокуратура не е в състояние да гарантира правата и свободите на хората“, коментира Петков. И посочи, че подобна била ситуацията с обвинението за вземане на подкуп срещу кмета на Перущица, издигнат от СДС.

Същото се отнасяло и за кампанията срещу бившите началници

на РУП-Асеновград – Димчо Темелков и РУП-Първомай – Васил Налбантов. Двамата бяха обвинени в прикриване на сигнали срещу извършители на престъпления. В момента те вече не работят в МВР и са дискредитирани, производствата срещу тях са в досъдебна фаза, но съдът ги е възстановил на работа, посочи бившият вътрешен министър. По думите му още по-унизителното в случая било, че Темелков, който сега е зам.-кмет на Асеновград, можел да се върне на работа в полицейските управления във Видин, Козлодуй или Бяла Слатина.

Румен Петков заяви, че би посъветвал кмета на Асеновград

и бившите полицейски началници да потърсят правата си пред европейските съдилища.

„Очертава се тревожна тенденция и мисля, че Инспекторатът и Главният прокурор трябва да реагират. Разчитам на тяхната принципна и обективна проверка“, добави Румен Петков.

Румен Попов: Няма как да коментирам изказвания на политици

Подобни статии

Top