АБВ против разполагането на чужди военни сили на наша територия

Владимир Маринов: Парламентът ясно да декларира и да се противопостави на разполагането на военни сили на територията на страната

„Народното събрание трябва ясно и точно да декларира и да се противопостави на разполагането на военни сили на територията на страната“, призова заместник-председателят на АБВ и народен представител от КП „БСП за България“ Владимир Маринов. Пред журналисти в Пловдив той припомни, че тази позиция на АБВ е заявена ясно още в 43-то Народно събрание чрез парламентарната група на партията тогава.

„Нашият представител ген. Михов, внесе подобна декларация за неразполагане и неразрешаване увеличаването на военното присъствие на чужди войски и сили на територията на България, за да не превърнем региона и страната си в мишена. По всичко личи, че нещата отново отиват натам. Това е причината миналата седмица да приключи подготовката на декларация, която чрез мен като народен представител ще бъде направено така, да стигне до пленарна зала. Страната ни има нужда от политически решения, които в никакъв случай да не бъдат в ущърб на обществото и риск за сигурността за държавата ни като такава и за живеещите тук“, посочи Маринов.

Той подчерта, че увеличаването на присъствието на каквито и да е военни сили, означава, че към България ще има ответна реакция от Изток и припомни, че туризмът в България съставлява между 15 и 17% от брутния вътрешен продукт (БВП) – индустрия, която ще пострада тежко, ако държавата ни се превърне в милитаризирана зона. Народният представител ще представи проектодекларация на вниманието на парламентарната група на „БСП за България“, която най-общо заявява, че Република България не подкрепя инициативата за установяване на военно присъствие на НАТО в България в рамките на засилено предно присъствие на Алианса по източния фронт.

България става мишена

Председателят на АБВ Румен Петков заяви, че с разполагането на допълнителни сили на НАТО, ставаме мишена с трудно предвидимо развитие на процесите.

„Текстът на проектодекларацията, която г-н Маринов, като народен представител, ще представи за обсъждане с убеждението, че трябва да стигне до пленарна зала, има два съществени момента. Народното събрание на Република България не подкрепя инициативата за установяване на военно присъствие на НАТО в България в рамките на засилено предно присъствие на Алианса по източния фронт. Друга точка в проекта на декларация предвижда Република България да се противопостави на разполагането на нападателни оръжия с ядрени бойни глави на територията на страната. Това са две решения, които Народното събрание задължително трябва да приеме, за да е ясно на българските граждани, каква е позицията на държавните институции, а също да е ясно на нашите партньори и съседи какви са нашите позиции“, категоричен беше той.

Петков припомни, че на 4 август 2022 г. се навършват 30 години от подписването на Договора за приятелство и взаимопомощ между България и Руската Федерация – документ, по който страната ни е поела ясни ангажименти.

АБВ инициира и подписка в подкрепа на декларацията

Пред медиите Румен Петков обяви, че АБВ инициира подписка в обществото в подкрепа на декларацията срещу разполагане на допълнителни сили на НАТО в България. Той подчерта, че по тази тема обществена дискусия липсва, а стратегическите решения се вземат далеч от знанието на българите.

Ген. Йохан Петков, представител на Конфедерацията на обществените организации по сигурността и отбраната, коментира, че към настоящия момент не е налице необходимост от разполагане на допълнителни сили на НАТО, тъй като нямам видима заплаха за сигурността на региона.

„Всички знаят, че преди около няколко дни командващият силите в НАТО в Европа беше предложил в България и в Румъния да се развърне допълнителен контингент с въоръжени сили с цел защита интересите и защита на границите и териториалната цялост на Украйна. В началото министърът на отбраната каза, че е въпрос на техническо обсъждане. Наистина е така. Всичко, което се говори в момента, може да доведе до нежелано нарастване на напрежението в региона“, подчерта ген Петков.

Подобни статии

Top