Административният съд прекрати делото за парка в „Кършияка“

Съдът остави без разглеждане жалбата на мулдавския бизнесмен Байрям Солак

Пловдивският административен съд прекрати делото, заведено по жалба на мулдавския бизнесмен Байрям Солак срещу мълчаливия отказ от страна на администрацията на район „Северен“ за издаване на разрешително за строеж на временен паркинг в парка зад хотел „Санкт Петербург“. На практика с това решение делото приключва в полза на протестиращите срещу изграждането на паркинг на терена от 16 дка.

Делото бе образувано по жалба на фирма „Парадайс Гардън Резиденс“ ЕООД. Собственикът на фирмата Байрям Солак е внесъл в район „Северен“ устройствена схема за съгласуване на временния паркинг, но оттам не са съгласували документа, като за това дружеството е било уведомено писмено.

Делото бе отложено веднъж, след като през юни инициативният комитет „Да спасим парка зад хотел “Санкт Петербург”  внесе молба, в която се изразява становище по съществото но спора и към нея бяха приложени доказателства. Днес обаче председателят на инициативния комитет Асен Костов не бе допуснат да участва в делото, тъй като не е страна по него.

Въпреки това съдия Любомира Несторова е преценила, че жалбата на мулдавския бизнесмен трябва да бъде оставена без разглеждане и заради това прекрати делото.  Определението й може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в седемдневен срок.

На делото днес присъстваха част от протестиращите. След заседанието те публикуваха пост във фейсбук групата „Да спасим парка зад хотел Санкт Петербург“, с който информираха, че цит. „Протестът спечели делото“.

„Днес Солак загуби делото за строеж на временен паркиг! Въпреки страховете, които ни бяха внушавани, че загубим ли, ще се строи паркинг – ние не се подадохме на страха!
Благодаря на нашия адвокатски екип“, пише в поста си Асен Костов.

Пловдивчани окупираха Общинския съвет: „На война ще излезем, но ще спасим парка в „Северен“

Припомняме, че имотът от 16 дка е продаден на бизнесмена Байрям Солак от асеновградското село Мулдава за 1 милион и 100 хиляди лева от дружество „Пълдинтуринвест“ , свързано с приватизацията на Пловдивския панаир. Общината притежава в него дялове, които се стопиха впоследствие заради увеличаването на капитала на дружеството. Хората от квартала протестираха многократно срещу опитите зелената площ да бъде застроена.

Борисов в Пловдив: Паркът в „Северен“ остава зелена зона

Снимка: Забелязано в Пловдив

Подобни статии

Top