Адвокат Атанас Костов: За нахалството да вярваме в демокрацията на България, умирайки по нейните дупки

– Aдв. Костов, разбрахме, че по делото в Пловдив за участъка Чирпан – Стара Загора на магистрала „Тракия“ има постановено решение на първа инстанция, как ще го коментирате?

– Преди година започнах делото за лошите пътища в България и в частност за участъка Чирпан – Стара Загора на магистрала „Тракия“.  Държавата, чрез Агенция „Пътна инфраструктура“ си бе спретнала „касичка“ за незаконни глоби, чрез въвеждане на ограничение от 90 км/час на участък от магистралата, който не се ремонтира!

Чрез делото атакувах, като нищожна заповедта на АПИ за въвеждането на това ограничение. По делото АПИ не си направи труда да представи никакви доказателства за планиран ремонт. Напротив! Оказа се, че заповедта чисто формално не е подписана от изпълнителния директор на АПИ и не е обявена публично по предвидените в АПК начини, което я прави юридически нищожна!

Административен съд – Пловдив се опита на два пъти да прекрати делото, но въпреки изричните указания на Върховния административен съд (ВАС) за спазването на закона, той го раздели на две части незаконосъобразно и изпрати частта за претендираното обезщетение в Районен съд – Стара Загора!

Всичко това, при факта, че делата за обезщетения по чл. 1 от Закона за отговорността на държавата и общените за вреди (ЗОДОВ) по смисъла на чл. 204, ал. 3 и ал. 4 АПК следва да се водят пред един и същи съд.

Въпреки всичко това Административен съд – Пловдив в мотивите си казва, че заповедта дори не е била предмет на производството, което квалифицирам като откровена глупост, като с лични нападки към мен в самото решение ми е обяснено, че едва ли не “аз съм причината да не спечеля делото”, защото не съм обжалвал електронния си фиш, което не е истина!

Имаше дело и по тази тема в Районен съд Стара Загора – първото такова за фиш от въпросния участък на магистралата и това лесно може да бъде проверено.

– Ще обжалвате ли решението и какво Ви е мнението за развитието на казуса от тук нататък?

– Вчера пуснах касационната си жалба до ВАС. Надявам се и искрено вярвам, че правата на 18 000 български граждани, които застанаха с имената си, за да подкрепят тази публична кауза ще бъдат спазени.

Надявам се и че няма да останат незабелязани жертвите на този участък (прилагам снимка от една от катастрофите през 2020 г.), като българският Върховен административен съд ще коригира арогантността на пловдивските магистрати в незабелязването, че само през месец август 2020 г. във въпросния участък загинаха 15 души за една седмица и техните семейства бяха почернени!

Искрено се надявам българският съд да започне да забелязва справедливостта, защото това е фундамента на демокрацията, в която ние, умиращите по дупките на България, все още вярваме, въпреки че ни глобяват за това ни нахалство.

Подобни статии

Top