Адвокат Иван Демерджиев се кандидатира за шеф на Висшия адвокатски съвет

Председателят на Адвокатска колегия – Пловдив обяви днес кандидатурата си

Председателят на Адвокатска колегия – Пловдив, Иван Демерджиев, обяви своята кандидатура за Председател на Висшия адвокатски съвет. Мотото на кампанията е „Адвокати за силна адвокатура“, съобщиха от пресслужбата на адвокатската колегия под тепетата.

Изборите за ръководство на Висшия адвокатски съвет са в края на месец май. До края на април колегиите в страната трябва да проведат своите общи събрания, на които ще изберат делегати. След това Общото събрания в страната избира новия председател, членовете на Висшия адвокатски съвет и останалите висши органи.

Официалната кандидатура на адвокат Иван Демерджиев:

„Поради голямото ми разочарование от курса, който води ръководството на българската адвокатура, особено през последните години, поради вярата ми, че мога да променя много неща в това отношение и не на последно място, поради изключителната подкрепа на мнозина от вас, реших да се кандидатирам за председател на ВАдвС.

Днес Българската адвокатура е слаба, пасивна, забравила е своите корени и конституционно признати отговорности! Вместо да сме основен двигател на борбата за правата на гражданите, за утвърждаването на Закона и Правото и срещу тяхното системно погазване от управляващите, ние чрез висшия ни орган, сме по-скоро странични наблюдатели на тези процеси, и не само, че не участваме активно в тях на страната на българските граждани, но и не проявяваме голям интерес към хода и насоките на тяхното развитие. 

Тези от вас, които ме познават, със сигурност знаят, че моето решение не е плод на лични амбиции, а е израз на моята готовност да поема отговорност в този труден период за българската адвокатура! Надявах се да мога да предприема тази стъпка в един следващ момент, когато се чувствам още по-завършен и зрял като личност, като адвокат и човек, ангажирал се с участие в органите на адвокатурата, но чувството ми за дълг ме кара да действам сега, за да не предам доверието и очакванията на колегите, които ме припознаха като човек, способен да отговори на множеството предизвикателства и да поеме тази отговорност!

Аз и моят екип ще се борим за утвърждаването на свободна, независима и самоуправляваща се адвокатура, която се води от принципа на върховенството на правото, и която е:

  • Единна и последователна в упражняването на конституционната си функция за защита правата и законните интереси на гражданите и юридическите лица;

  • Стожер в борбата за защита на върховенството на Правото и независимостта на съда;

  • Децентрализирана при решаването на професионалните проблеми на адвокатите, според особеностите на всяка колегия;

  • Коректив на порочните практики в съдебната система и основен борец за тяхното премахване.

    1 2

Подобни статии

Top