Адвокат по делото „Одрин 8“: Съдът може да изземе и президентството

Пореден фарс се разигра в съдебната зала

днес по делото за събарянето на тютюневия склад на ул. „Одрин“ №8 в Пловдив. На поредното заседание днес бе разпитана свидетелка, която е била технически секретар на експертния съвет, изготвил двата протокола с различно съдържание за статута на съборения склад на „Ориент Табако“.

Елена Бочева е осигурявала технически въпросното заседание на експертния съвет, стана ясно днес. Оказа се, че всъщност експертите са заседавали два пъти – веднъж през 2014 година и втори път – две години по-късно, през 2016 година, след срутването на старинната сграда.

По думите на Бочева, главен експерт от 1978 година в НИНКН, в началото на 2016 година тя прослушала записа от заседанието на експертния съвет за статута на тютюневия град, проведено две години по-рано и установила, че в протокола от това заседание има допусната техническа грешка. Тя се състояла в разминаване в пълноснимачния номер на склада на „Ориент Табако“. След като открила грешката, служителката съобщила на всички участници в съвета, че трябва да се съберат отново и да я поправят. Това било направено и така се появил вторият протокол със същия номер 10, както изготвения през 2014 година.

Вместо да датират втория документ с текущата година, в която било проведено второто заседание, а именно 2016-а, на него била сложена отново дата от 2014 година, стана ясно днес. Разбра се също, че именно на служебния компютър на Бочева, се съхранявали записите от заседанията на експертите, а достъп до тях имало в цялата компютърна мрежа на НИНКН. Самата служителка не била задължена да слуша записите от заседания, а по време на експертните съвети не се водел писмен протокол, а се правел само дигитален запис, който после бил дешифриран на хартиен носител. На втория протокол обаче липсвал подписа на един от архитектите, който след 2014 година е излязъл в пенсия.

В НИНКН станал голям проблем заради склада на „Одрин 8“ (СНИМКИ)

Разликата в протоколите е в това, че в единия документ складът не е посочен като паметник на културата, а в другия вече е паметник, поясниха и прокурорът по делото Дилян Пинчев, и Розалина Апостолова – защитник на подсъдимите управители на фирмата, собственик на склада – „Одрин 8“ ЕООД.

НИПК оплел конците за съборения тютюнев склад на „Одрин“ 8?

Припомняме, че сърбинът Александър Милодраг Николич и Георги Бранеков са обвинени в това, че са съборили сграда паметник на културата, а също и за това,  че разрешителното за събарянето на тютюневия склад на ул. „Одрин“ №8 е преправено.

Експертиза сочи, че разрешителното за Одрин 8 е преправено (СНИМКИ И ВИДЕО)

По време на делото днес свидетелката още повече оплете конците в историята за появата на двойния Протокол №10. Първоначално тя разказа как е разбрала за грешката в първия документ, но когато адвокат Апостолова и прокурор Пинчев я подложиха на кръстосан разпит, започна да твърди, че не помни нищо отпреди две години.

„Явно са ви казали, че като погледнете физиономията ми по дефолт трябва да отговаряте с „Не помня“. В такъв случай бихте ли се обърнали към съдията, за да отговорите?“, раздразни се топ адвокатката. А впоследствие отбеляза, че явно съдът трябва да изземе компютъра на Бочева.

„Той е служебен“, реагира свидетелката, но Апостолова й отговори: „Това не пречи, съдът може да изземе всичко – и президентството дори“.

Накрая отново се наложи да бъде слушан записът от заседанието на експертите. След това делото пак бе отложено, за да бъдат призовани архитектите, подписали протокола. Оказа се, че нито един от тях вече не работи в НИНКН, затова се наложило да им бъдат пратени призовки на домашните адреси.

Подобни статии

Top