Адвокат Росен Рашков: Гласувайте полезно! Не оставяйте партиите на порочната система да определят реда - DC news

Адвокат Росен Рашков: Гласувайте полезно! Не оставяйте партиите на порочната система да определят реда

Борба с монополите, закон за частния фалит и справедливо данъчно облагане определя като свои приоритети водачът на листата на „Изправи се България“ в Пловдив град

Адвокат Росен Рашков е сред адвокатите, защитили в съда правата на неправомерно арестуваните граждани по време на антиправителствените протести през 2020 г. До месец август 2022 г. е сред лицата на „Правосъдие за всеки“ – независима гражданска общност за справедливост в българското общество, независим съд и ефективно правораздаване.

Като част от „Системата ни убива“ – гражданска инициатива на майките на деца с увреждания – е водач на листата на „Изправи се България“ с лидер Мая Манолова в 16 МИР Пловдив град.

Росен Рашков е управляващ съдружник на адвокатско дружество „Рашков“. Правозащитник и представител в производства пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) и Съда на Европейския съюз (СЕС).

„Системата иска да сме бедни и зависими. От монополи, чужди икономики и пари. Да ползва нашите ресурси, потенциал и земи. Време е за независимост – реална, политическа. Независимост на икономиката и бъдещето ни“, убеден е Рашков.

Той е убеден, че в въпрос на политическа воля българската икономика да бъде независима от чужди икономически интереси.

„България може да си позволи да изнася електроенергия само ако потреблението у нас е напълно обезпечено с евтин ток. Ако битовите потребители плащат два или три пъти по-евтина електроенергия. Ако евтината електроенергия, произведена в България, се ползва от българския бизнес и той произведе стоки и услуги при значително по-ниски разходи, но с висока добавена стойност, държавата ще печели в пъти повече“, смята Рашков.

По думите му, от износа на електроенергия в момента печелят основно енергийните търговци: „Никому неизвестни дружества купуват в една инсценирана пародия на търг „пакети“ от енергия – при това,  още преди тя да бъде произведена. На минимални цени, с малка печалба за държавата. И после го продават. С огромна печалба.“

Адвокат Рашков определя като „наложително“ приемането на закон за частния фалит.

„В България длъжниците плащат цял живот. Много често дълговете се прехвърлят на наследниците. В общи линии – това е агония, която няма край. Закон за частния фалит ще сложи край на дълговото робство“, убеден е Рашков.

По думите му, правото на физическо лице да обяви фалит е нормална практика в европейски държави. Закон за частния фалит, според него, е минимумът, с който държавата трябва да помогне на редицата работещи бедни.

В парламента адвокат Рашков планира да се пребори и за по-справедливо данъчно облагане. Той смята, че в България данъците хвърлят непосилна тежест върху работещите хора с ниски доходи.

„Наложително е приемането на необлагаем минимум – дългогодишна „дъвка“ за много политици. За жалост, без реален резултат. Необлагаемият минимум да бъде последван от прогресивен данък. Който печели повече, трябва да плаща повече“, убеден е Рашков.

„Изправи се България“ предлага Спасителен план от пет точки, в който една от мерките е необлагаем минимум до размера на линията на издръжка от 1260 лв. Това ще даде шанс на най-бедните българи да преминат по-леко през предстоящите кризисни месеци. Ако облагаме хора с доход под този, означава да ги караме да избират дали да лишат детето си от храна и учебни помагала или да си платят сметките за ток и парно“, подчерта Рашков.

Росен Рашков е водач на листата на „Изправи се България“ в 16 МИР – Пловдив град. За да го подкрепите, гласувайте с номер 17 на 2 октомври.

За Пловдив област е с преференция 116.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Подобни статии

Top