Адвокат: Ст.комисар Йордан Рогачев е отстранен заради донос, че не е ходил на работа

Заповедта му била връчена от петима полицаи, дошли пред дома му с бус на СПС

Директорът на ОДМВР-Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев е отстранен от длъжност заради донос, че не е ходил на работа. Това заяви пред bTV тази сутрин адвокатът на Рогачев Валери Пейчев. Той огласи мотивите в заповедта на министър Бойко Рашков, с която е отстранен досегашният шеф на пловдивската полиция. Юристът и досегашният шеф на полицейската дирекция дадоха интервю за медията от дома на Рогачев.

Отстраниха директора на ОДМВР-Пловдив Йордан Рогачев

„Пред мен е заповедта, която съдържа точно определени рамки, в които се посочва за какво дисциплинарно нарушение ще бъде това производство. От момента на назначаването на ст. комисар Рогачев на 31.07.2019 г., до момента на отстраняването му г-н Рогачев е отивал в 8.30 на работа, в 9.30 ч. е приключвал оперативката и след това е излизал и в 16.30 ч. се е връщал, а през останалото време, по данни, свалени от камерите на АПИ, три автомобила са пътували из страната и се предполага, че г-н Рогачев е бил в тях“, посочи адвокат Пейчев.

Самият Рогачев разказа по какъв начин му е била връчена заповедта:

„Вчера, прибирайки се по обяд в дома си, докато паркирах автомобила си, пред нас спря микробус на Специализираните полицейски сили, от който слязоха трима униформени служители и двама цивилни. След като слязоха, единият от служителите ми каза, че трябвало да ми връчат заповед на министъра на вътрешните работи за това, че срещу мен  е образувано дисциплинарно производство и за временното ми отстраняване от длъжност. Свидетел на случилото се беше моят тригодишен син, който беше на метри от полицейския бус. Това е бус, който се използва за масови мероприятия и безредици“, поясни отстраненият полицейски шеф.

Той предположи, че отстраняването му най-вероятно е заради донос от служител.

„Предполага се, че става дума за донос от служител, който, за да съхраним и малкото останало достойноство на него и семейството му, след като получих данни за упражняване на тормоз, спрямо служителка на ОДМВР в Пловдив, аз разговарях с него и го преместих в друго структурно звено на полицията, където работи и до момента“. 

Що се отнася до акцията в Трето РУ Рогачев посочи: „Цялата тази акция е обект на разследване под надзора на прокуратурата. Аз съм предоставил данни пред органите на разследване за това, което знам. Няма да коментирам конкретния казус, но мога да кажа, че при тази акция не бяха задържани седем служители, както беше заявено, бяза задържани двама служители от въпросното РУ и спрямо тях са повдигнати обвинения“. 

Разпитаха шефа на ОДМВР-Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев по делото срещу Самуил Хаджиев

Рогачев допълни, че дирекция „Вътрешна сигурност“, която извършва проверки по дадени сигнали, не е необходимо да  уведомява ръководството на дирекцията за проверките за действията на служителите в МВР.

Отстраненият шеф на ОДМВР-Пловдив бе попитан и  за думите на бившия шеф на дирекция „Вътрешна сигурност“ Стефан Банков, който, след като бе освободен от длъжност обяви, че му е бил оказан цит.: „Безпрецедентен натиск да задържа служители на МВР, за които няма никакви доказателства“. По думите му служебният министър Бойко Рашков обаче настоявал Рогачев, който е в болнични, да бъде задържан в болничната си стая за 24 часа по Закона за МВР. На този въпрос обаче отговори адвокат Пейчев, който каза, че Явно Банков е бил много добре притиснат и е бил поставен в невъзможност да си изказва свободното мнение. И допълни:

„С вчерашната си акция МВР понижи собственото си достойнство. Защото това е старши комисар. Той, дали е отстранен или не, той си остава старши комисар, докато не бъде уволнен. Тази заповед трябва да му се връчи от старши разследващия орган. Вчера са дошли, все едно той е престъпник. Това е неадекватно отношение. Искам да попитам, може ли такова отношение на такъв висш служител да бъде оказано? За него преди да бъде отстранен, ще видите само положителни неща – и за Пазарджик, и за Пловдив“, подчерта  адвокат Валери Пейчев.

В момента ст. комисар Рогачев е в отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст.

„Този отпуск ми е разрешен от главния секретар на МВР. Свързано е със здравословен проблем в семейството. Не се възползвам чрез този отпуск, да се укривам по някакъв начин“, обясни отстраненият директор на ОДМВР-Пловдив. По думите му отпускът за бащинство може да бъде прекратен във всеки един момент, а дисциплинарното производство ще продължи 2 месеца.

„Не завиждам на никого при такива трусове в това министерство, да бъде на такъв ръководен пост. Няма смяна на правителството, да не се сменят директорите, но това води до трусове в системата“, коментира адвокат Пейчев.

Междувременно вчера съпругата на ст. комисар Рогачев Николета изригна в групите във Фейсбук:

Подобни статии

Top