Адвокати готови на стачка против репресивни промени в Закона за адвокатурата (ВИДЕО)

Внасят в парламента 23 предложения за промени в Закона и подписка

23 предложения за промени в Закона за адвокатурата и подписка ще внесе в Народното събрание националната гражданска инициатива „Адвокати за свободна България”.

Това съобщи в Пловдив председателят на инициативата адвокат Владислав Янев, който работи към софийската адвокатска колегия. Той и Светлозар Николов от варненската колегия представиха пред журналисти инициативата си.

Според двамата юристи самите адвокати имат нужда от защита, тъй като на практика са репресирани от Висшия адвокатски съвет. По думите им този съвет е един репресивен орган и е внесъл предложение за изменения в Закона за адвокатурата в парламента, които също имат репресивен характер.

„В нашата държава се цели да се върнем към тоталитарното управление. Само тоталитаризмът няма интерес да има свободни и независими адвокати.  А само свободни и независими адвокати могат да защитават гражданите адекватно“, посочи адвокат Светлозар Николов. Той обясни, че „Адвокати за свободна България“ е учредена от 79 души, като целта им е да информират обществото за проблемите в адвокатурата.

Именно затова днес двамата юристи били в Пловдив, за да съберат подписи от колеги и граждани пред Съдебната палата. Под тепетата те събрали 20 подписа, още толкова хора са се подписали в Благоевград вчера.

Подписката е започнала преди около  месец и ще продължи до 16 септември. След това подписите и предложенията ще бъдат внесени в парламента. Идеята е те да бъдат разгледани съвместно с тези на Висшия адвоактски съвет.

Адвокат Янев пък даде пример за натик спрямо юристите със случая на колегата си Николов. Той защитавал хора, пострадали от незаконна банкова дейност. След дело във Варненския съд, той бил подложен на натиск, а срещу него започнало дисциплинарно производство и Висшият адвокатски съвет го лишава от права. 

1 2

Подобни статии

Top