Адвокати пушиха протестно в Пловдив срещу неочаквана съдебна ваканция (СНИМКИ/ВИДЕО)

Протестът бе пред Съдебната палата под тепетата

20-на адвокати от пловдивската адвокатска колегия се събраха на импровизиран протест днес срещу готвената със законодателни промени извънредна ваканция на съдилищата, която, според обсъжданите възможности, ще бъде от 15 ноември до 31 декември 2020 г.

„Не трябва в никакъв случай да се затварят съдебните палати и да не се спира разглеждането на дела за един такъв значителен период. Нали сами разбирате, че ако положението се влоши, тази съдебна ваканция може да се превърне в една дълга съдебна ваканция, а това ще бъде пагубно“, посочи пред журналисти председателят на Адвокатската колегия в Пловдив Иван Демерджиев.

Той препоръча да се презицират противоепидемичните мерки в съдебните палати, постоянно да има диалог между Адвокатската колегия и административните ръководители на съдилищата, да се променят мерките и да бъдат адекватни спрямо конкретната ситуация, включително и да се отлагат дела. Според адвокат Демерджиев трябва да се въведат възможности, когато има болен адвокат или адвокат под карантина, да се отлагат дела.

Адвокати на протест в Пловдив срещу планирана съдебна ваканция от 15 ноември

„Няма по-защитено място от Съдебната палата. Ако трябва да се затворят съдебните палати, това означава, че трябва да се затвори цялата държава. Мисля че всички сме против това. Има други методи и начини, ние сме достатъчно съзнателна нация и с помощта на едно адекватно управление можем да преминем през това, без да се затваряме вкъщи месеци наред. Защото това ще бъде пагубно за голяма част от населението“, подчерта шефът на пловдивската адвокатска колегия.

Той настоя да се насрочат делата през определени интервали, за да няма струпване в съдебната палата и в залите, но допълни, че между съдебните състави и присъстващите в залите защитници и страни има защитни екрани, а зрители в залите не се допускат.

Ето какво още каза адвокат Демерджиев: 

1 2

Подобни статии

Top