Аеро-тренажор ще обучава студенти от ТУ – Пловдив да проектират самолети и да летят на тях - DC news

Аеро-тренажор ще обучава студенти от ТУ – Пловдив да проектират самолети и да летят на тях

Първата дипломна работа с ползване на авио-виртуална реалност вече е факт

Преподаватели и студенти от Техническия университет – филиал Пловдив създават симулатор – тренажор за динамиката на полета на летателни апарати, свързан с виртуална реалност. Това съобщи доцент д-р Християн Панайотов, декан на Факултета по машиностроене и уредостроене и отговорник за специалността „Авиационна техника и технологии“ към Техническия университет – филиал Пловдив.

Новият тренажор ще добави знания и умения у студентите по дисциплини като „Динамика на полета“, „Навигация на летателни апарати“, „Самолетно оборудване“. Виртуалната реалност ще даде възможност на бъдещите авиоинженери и пилоти да почувстват и усетят летежа на самолета в различни условия. Теоретичната подготовка на студентите при нас е на много добро ниво, но ние изграждаме в бъдещите инженери и умения за създаване и управление на летателни апарати – коментира доц. Панайотов.

През новата учебна година вузът възстановява обучението на студентите си в управление на безпилотни летателни апарати. То бе прекъснато за една година заради пандемията.

Първата дипломна работа с ползване на авио- виртуална реалност вече е факт. Тя е на студента Никола Добрев В дипломната си работа той разработва симулационни модели на летателен апарат в различни софтуерни продукти. Доцент Панайотов коментира иновационния подход в работата на своя студент така: „Ако искаме да създадем нов летателен апарат и искаме да сме убедени, че ще има качествата, които сме заложили при проектирането му, тогава чрез различни софтуерни продукти можем да моделираме поведението му.“

За създаването на университетския тренажор е използвано тялото на лек самолет.

Целта е студентите да получат на него реалното усещане при полет на проектираните от тях самолети. Има много симулатори на съществуващи самолети. Тренажорът на Техническия университет – филиал Пловдив има различна цел – с него да се разработват нови летателни апарати или ако променя нещо в конструкцията на вече съществуващи самолети, да се усети как ще се промени поведението им по време на полет.

„Следващата ни крачка е да сертифицираме новия ни тренажор по международните изисквания. Така той ще се ползва и за обучение на пилоти. Тогава ще поканим на обучение студенти от други страни за обучение при нас“,  заключи доц. д-р Християн Панайотов.

Инженерите от специалността „Авиационна техника и технологии“ имат правото да работят като лицензиран технически персонал в предприятията от авиационната индустрия не само в България, но и по света. Дипломата им е призната от гражданската въздухоплавателна администрация.

Достъпът до международно признат сертификат е много голям кариерен плюс и от гледна точка на компаниите от авиационната индустрия. За учебната 2021-2022 година все още има няколко свободни места в специалността „Авиационна техника и технологии“.

„Младите хора, които се записват през тези дни често питат дали обучението ще им даде възможност да станат пилоти. Да, голяма част от завършилите се насочват към пилотската професия, но се полагат и допълнителни изпити за правоспособност. Неизбежно студентите ни работят в международна среда, защото работата по поддръжка и производство на самолети като Ербъс или Боинг става по световни стандарти“, заключи доц. Панайотов.

Подобни статии

Top