Афера с фиктивни почивки за ученици разкри одитът на МОН

От юли 2019 до юни 2021 г. са потънали близо 8 млн. лв., а 293 000 нощувки, за които МОН е осигурило пари, са се оказали фиктивни

Фиктивни почивки за ученици са организирали от търговското дружество „Ученически отдих и спорт“. Това заяви служебният министър на образованието Николай Денков. Поредица от проверки от страна на МОН през последните 4 месеца са показали, че от юли 2019 до юни 2021 г. са потънали близо 8 млн. лв. 293 000 нощувки, за които МОН е осигурило пари, са се оказали фиктивни. Установено е, че няма никакви документи, регистри, каквито и да било доказателства за тези почивки, предаде БНТ.

„Имаше сигнали, това, което ни притесни, беше и липсата на този списък с 30-те бази, който трябва да бъде задължително част от договора, за да може да се проследява какво се случва. И по тази причина тръгнахме да правим проверките. Истината е, че това, което видяхме, далеч надмина въображението, което можехме да вложим в тази ситуация. Изненадващи проверки в министерството в 18 бази на дружеството това лято установиха хиляди фиктивни нощувки в изцяло неизползваеми бази, за които дружеството е поискало и получило пари от министерството„, обясни проф. Денков. Той подчерта, че някои от нощувките са се водили не просто в неизползваеми бази, но дори и в разрушени такива.

Образователният министър заяви, че всички данни за откритите нарушения ще бъдат предадени на прокуратурата. Министър Денков коментира и темата за зелените сертификати в училищата, като заяви, че подкрепя да се въведат такива, но само за педагогическия персонал.

Ето какво още са открили от МОН за фиктивните почивки:

Няма нито документи, нито регистрации за почти 8 млн. лв., платени от Министерството на образованието и науката (МОН) за почивки на ученици в базите на „Ученически отдих и спорт“ ЕАД (УОС) за период от две години. Ръководството на търговското дружество, чийто принципал е министърът на образованието и науката, не може да докаже почти 293 000 нощувки, които твърди, че е осъществило, и за които е получило средства от МОН, съобщават от пресцентъра на министерството.

Това установи поредица от проверки на звеното за вътрешен одит на МОН, проведени през последните четири месеца.

„Ученически отдих и спорт“ ЕАД е регистрирано през януари 2005 г. със 165 държавни имота. Справка, предоставена от изпълнителния директор на дружеството, показва, че към момента в неговия капитал влизат 145 почивни бази. Според договор между МОН и УОС, влязъл в сила на 2 юли 2019 г., и последвал анекс от юни 2020 г., до 1 юли 2022 г. дружеството е длъжно да осигури отдих на поне 48 258 ученици и да реализира не по-малко от 482 598 настанявания в поне 30 бази. Не е ясно кои са базите, тъй като към договора не е приложен списък.

МОН субсидира по 30,46 лв. на ученик на ден, а децата доплащат по-малки суми – 18 лв. за пълен пансион, 12 лв. за полупансион и 6 лв. за нощувка със закуска.

1 2

Подобни статии

Top