АГ „Весела“ се мести до Централна гара

Родилното отделение се мести заради дългове за упойки

Родилното отделение на бившата Първа градска болница – АГ „Весела“ ще бъде преместено в основната база на МБАЛ „Св. Мина“ на ул. „Иван Вазов“ в Пловдив. Това потвърди за DCNEWS  управителят на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ доц. Петко Недев. Бившата Втора градска ще поеме активите и пасивите на МБАЛ „Св. Мина“, след като двете лечебни заведения се слеят.

Пребазирането е заради икономически съображения, тъй като АГ-отделението е натрупало 400 000 лева разходи, най-вече от упойки. Всички лекари и акушерки са се подписали, че са съгласни да отидат на новия адрес, допълни доц. Недев.

Общинската съветничка от Патриотичен фронт Лилия Учкунова обаче обяви от микрофон на сесията на местния парламент днес, че медици от АГ-звеното са ѝ се оплакали, че реформирането е започнало.

Местенето е част от оздравителния план за МБАЛ „Св. Мина“,

която до септември трябва да се влее в другата общинска болница „Св. Пантелеймон“, стана ясно на сесията днес. През есента процедурата ще мине през местния парламент, след това през Търговския регистър и накрая трябва да получи съгласие от здравното министерство. То е съгласувано със синдикатите, коментира доц. Недев.

Едва от началото на 2019 година обаче ще бъде сключен договор с НЗОК за нови пътеки на обединеното общинско здравно заведение, съобщи ресорният зам.-кмет Розалин Петков.

Според шефът на МБАЛ „Св. Пантелеймон лечебната дейност на АГ „Весела“ ще се запази изцяло заедно с персонала, обясни доц. Недев, шеф на „Св. Пантелеймон“.  По думите му бившата Първа градска е каца без дъно.

Същото попита от трибуната и Учкунова. По думите ѝ досега на МБАЛ „Св. Мина“ са дадени 3 млн. лв. заем за погасяване на дълговете ѝ, а също и други 190 хил. лв., пак за същата цел. Сега съветниците гласуват нови нови 1 320 хил. лв., като така задълженията на лечебното заведение вървят към 5 млн. лв. Тя за пита какво следва след отпускането на тези пари, които трябва да се възстановят до 31 януари 2019 година и ще продължи ли общината да дава още пари на болницата.

В крайна сметка предложението за заема беше гласувано почти единодушно от 41 общински съветници. Единственият глас против него бе на Лилия Учкунова, която обяви, че е гласувала против това, че не е ясно защо, след като има действащ управител, с МБАЛ „Св. Мина“ се разпорежда доц. Петко Недев, който е управител на друго здравно заведение. „Не получих отговор на това“, посочи Учкунова.

Пак дават безлихвен заем на бившата Първа градска от общинската хазна

Подобни статии

Top