Агаси: Още не сме видели най-доброто от Григор!

Легендата и съветник на Григор Димитров посочи поколението на Федерер, Джокович и Надал като най-доброто в историята на тениса

Андре Агаси в момента се намира в Индия, където сподели с местните медии своите мисли за ситуацията в световния тенис. Той говори и за работата си с Григор Димитров. Той бе попитан за сравненията между Гришо и Роджър Федерер, а също защо въпреки очевидните си умения, българинът не успява да постигне по-добри резултати на турнирите от Големия шлем.

„За всеки би било трудно да го сравняват с Федерер. Може би той е послужил като модел за изграждането на стила му, но Фед използва много повече китката си, а Григор удря по-плоско. Вярвам, че не сме видeли най-доброто от неговата игра. Записа някои чудесни резултати, но все още ми се струва, че не е изградил нужната основа, която да го води в правилната посока не само в тениса, но и в цялостния му ежедневен подход.

Григор се поставя под голямо напрежение всеки ден заради своите очаквания към себе си. Това е нож с две остриета. Това, което умее с топката, е забележително. Ако говорим за физическото му състояние, то той е впечатляващ колкото и Новак Джокович. Новак обаче е изключително опасен дори и в защита – от двете страни на корта. Това прави разликата. Най-доброто от Григор предстои що се отнася до движението по корта и разнообразието в играта,“ заяви Агаси пред Timesofindia.

Според Агаси поколението на Федерер, Джокович и Надал е най-доброто в историята.

„Определено тези тримата са най-добрите в историята. Определено Новак е далеч от края и спирам с прогнозите около Роджър, тъй като вече поне 50 пъти съм бъркал. Голяма привилегия е да гледаме тримата едновременно. Новак изоставаше, тъй като е по-млад. Никой обаче не се е доближавал до четирите титли от Големия шлем в един сезон. Федерер имаше този шанс на три пъти, но не му достигна една победа срещу Надал на клей. Тези играчи продължават да вдигат нивото,“ отчита Агаси като е на мнение, че не трябва да се правят толкова сравнения с играчите от миналото и това кой е най-велик.

Според него е трудно да се направи точна равносметка, след като преди играчите са се състезавали много по-малко, а играч като Бьорн Борг е спрял с тениса на 26 години с 11 титли от Големия шлем.

„Най-високият стандарт за игра, който съм виждал, е в лицето на Новак, когато е на върха на възможностите си. Фед пък е постигнал в кариерата си повече от всеки друг и е най-разнообразен от всички. Той вероятно можеше да спечели още титли от Големия шлем, а успехите на Надал сами говорят за себе си,“ смята още Агаси.

Американецът говори и за партньорството си с Джокович.

„Не съжалявам за нищо. Опитах се да му помогна и наистина се стремях към това, тъй като той го заслужава. Дали съжалявам? Абсолютно не. Още първата ни вечер заедно му казах, че той няма нужда от мен. Каквато и формула да са измислили с неговия екип, то тя е много силна.

Той никога не беше здрав в два поредни дни с лакътя си по това време. Аз имам една ясна философия, че ако не слушаш тялото си и то няма да те слуша. Нужно беше да се излекува. Джокович обича играта и искаше да намери начин да играе дори и с травмата. Не мога да подкрепя подобно нещо, защото не е отговорно и така страда човек за когото ми пука. Такова нещо не може да става пред очите ми.“

Дали обаче Новак може да изпревари Роджър Федерер с неговите 20 титли от Големия шлем?

„Аз съм от Лас Вегас и явно трябва да направя залог. Трябва да печели по две титли следващите три сезона? Да, децата са му приоритет, но ако го поиска, ще го направи.“

Източник: Tennis.bg

Подобни статии

Top