Акад. Денков в Пловдив: Образователната система може да приеме без проблем до 20 000 деца от Украйна (СНИМКИ/ВИДЕО)

Осигурено е финансиране за обучението на децата на български език, подготвят се документи за финансиране от ЕС на тези дейности

МОН предвижда да увеличи приема на украински студенти, а също и на бесарабски българи във висшите училища в Българпия. Това заяви пред журналисти в Пловдив министърът на образованието акад. Николай Денков.

По думите му обсъжда се квотата за университетите да бъде около 1000 души и допълни, че у нас и в момента съществува режим, при който българи с етнически произход от 7 държави, включително и Украйна се приемат в университетите.

Според Денков досега у нас от Украйна са пистигнали 11 300 деца и младежи под 18 години. Министърът посочи, че някои част от бежанците, дошли в България, все още не са взели решение дали ще останат у нас, ще се върнат в Украйна или ще отпътуват за други държави. Според него българската образователна система има възможност да се включат до 20 000 деца и младежи от Украйна без проблем, ако дойдат повече, ще се направи допълнителна организация. „Подготвяме се за варианти до 100 000 младежи и деца“, каза той.

„Много зависи от това, колко ще продължат военните действия в Украйна. Но ако продължи по-дълго, ще има хора, които ще търсят реализация в България и те ще подадат молба децата им да бъдат записани у нас. В момента има неделни занимания по български език поне в София и Варна. Тези, които влязат в нашата училищна система също ще имат часове по български език за чужденци, има осигурено финансиране за това“, посочи иминистърът.

Подготвят се документи за получаване на финансиране от ЕС за тези дейности, така че сега да ползваме средства от бюджета, а те да бъдат възстановени по-късно от общ европейски фонд за страните, които приемат бежанци.

Здравното министерство трябва да каже, кога ще отпадне тестването на учениците

Според Денков здравното министерство трбява да реши кога ще отпаднат тестовете за COVID-19 в училищата. Министърът е изпратил писмо, в което обяснява, че ситуацията е спокойна и процентът карантинирани учители и ученици е сравнително нисък. От МЗ обаче имали притеснения заради задържането през последната седмица на процента болни и карантинирани. „Решението ще бъде тяхно“, подчерта министърът.

Вижте повече във видеото:

В Пловдив министър Денков откри нов STEM център в Професионалната гимназия по хранителни технологии.

1 2

Подобни статии

Top