Академик Бултекс 99 спаси шансовете си за Топ 4 на Балканската лига

14 тройки спасиха пловдивчани при гостуването им на Башкими и загубата с 81:94

Академик Бултекс 99 загуби с 81:94 първата среща от четвъртфиналния плейоф в Балканската лига, като гост на Башкими от Косово. Реваншът е след седмица в Пловдив, когато баскетболистите на Асен Николов ще трябва да наваксат изоставане от 13 точки, ако искат да играят на Финалната четворка.

Башкими стартира силно двубоя и водеше с над 20 точки в един момент и само мощна последна четвърт остави Академик в играта. 14 тройки за българския тим се оказаха спасителни за изхода.

Академик трудно стигаше до атаки през първата четвърт, а и нямаше отговор в защита за един от лидерите на домакините Урим Зенелай. На обратния полюс високите играчи на пловдивчани не можеха да намерят ритъма си в първите минути и след 10 игра, Академик изоставаше с 10 точки – 13:23.

Разликата се запази двуцифрена през втората четвърт, като стигна и 14 точки в един момент. Башкими диктуваше нещата в подкошието с ефектни и ефективни отигравания.

С две поредни тройки, Академик намали до 7 изоставането си, но не намериха как да продължат стопяването на разликата и тя пак се вдигна бързо. До почивката Башкими вече бе вкарал 51 точки, за да води с 15 за едно полувреме.

Серия от 11:3 за домакините в средата на третата част вече направи разликата много солидна – 19 точки, а след това стигна и мина 20, за кошмарното 80:55 преди финалния период.

Академик обаче показа невероятен характер и с едно от най-силните си оръжия – стрелбата от тройката – атакува мощно в последната четвърт.

Пловдивчани нанизаха пет тройки, за да стопят разликата само до 11 точки с две минути и половина до края на срещата.

Битката продължи до последната сирена, за крайното 94:81, и пасив от 13 точки за Академик, който да бъде преодолян на реванша в Пловдив в сряда от 18:30 часа на Колодрума.

С 19 точки (5 тройки) за Академик завърши Васил Бачев, 16 добави Александър Груев, а 14 – Димитър Димитров. Мартин Дурчев се отчете с 10 точки и 9 борби.

За Башкими Фредерик Стъц реализира 20 точки.

Подобни статии

Top