Академик Бултекс 99 започва похода си към Балканската титла

Мачовете от финалната четворка са днес и утре, в Тирана има и български фенове

Академик Бултекс 99 започва днес похода си към Балканската титла. Пловдивските студенти излизат в исторически сблъсък за място на финала от 18:00 часа в зала „Фети Борова“ в Тирана срещу македонския Блокотехна, съобщава Радио Пловдив.

Два часа и половина по-късно другият български тим Берое играе срещу албанския Теута.

И въпреки че българското участие в Балканската лига е най-осезаемо, досега нито веднъж не е имало изцяло български финал. Миналата година бяхме най-близо да видим подобен развой, но домакинът Рилски спортист отстъпи в драма на Башкими със 71:72 на полуфинал. Така Левски Лукойл се изправи срещу косоварите и ликува с 83:72.

Иначе балканската лига по баскетболо най-често е спечелван от български клубове. Дотук в десетте финала на регионалното състезание 5 пъти е имало шампион от нашата баскетболна школа.

Левски Лукойл е над всички с 3 титли, следван от Рилски спортист, който спечели дебютното издание пред своя публика през 2009-а, както и Берое (2017).

За Академик и Блокотехна днес полуфиналът е исторически. Пловдивчани, водени от Асен Николов, са напълно способни да поднесат изненадата. Намиращите се в отлична форма Васил Бачев и Трой Франклин, в съчетание с опита и знанията а Сашо Груев, може да вгорчат деня на всеки съперник.

Неуморимият гард Адриян Секулов вече тренира пълноценно и също е на линия, а Олисемека, Виткович,  Вуйович и Венелин Христов ще направят всичко възможно да се възползват от отсъствието на Данило Миятович в състава на Блокотехна, който 2 пъти им вкара по 40 точки в редовния сезон. Македонците са и без капитана си Горан Главчев и нападателя Войче Левковски.

Достатъчно опасни са опитният Мариан Младеновски, Брандън Пен и Божо Джумич, а за изява са готови още Петар Николич и Стеван Глигориевски.

В Тирана вече има четирима родни фенове, които ще подкрепят българските Академик и Берое. Очаква се в залата да е пълна с привърженици на албанския Теута, който ще се опита да направи история като достигне до финала.

За Берое това ще бъде трети полуфинал, като старозагорци имат и една спечелена балканска титла през 2017 година.

Основната фигура при старозагорци е Конър Франкамп, който с подкрепата на Желев, Янев, Когинс, Ваклинов и Дженингс е възможно да бъдат над всички.

Подобни статии

Top