Академик (Пловдив) с първа тренировка за новия сезон - DC news

Академик (Пловдив) с първа тренировка за новия сезон

Йордан Янков: Имаме потенциал да бъдем фактор в НБЛ, не сме решили дали да участваме в Балканската лига

БК Академик (Пловдив) направи първа тренировка преди началото на новия сезон в Националната баскетболна лига (НБЛ). От клуба обявиха, че бюджетът на тима за кампанията е осигурен, но все още поради финансови причини не е взето решение дали отборът ще участва в Балканската лига.

Старши треньорът на „студентите“ Йордан Янков изведе 13 състезатели за първото занимание на тима в зала „Сила“. В тренировката взеха участие и всички нови попълнения на Академик – американският гард Омар Крайем, центровете Кръстан Кръстанов и Махмут Челик, както и крилото Александър Милов.

Академик ще проведе подготовката си за новата кампания изцяло в Пловдив, като до момента пловдивчани са уредили една контролна среща срещу Черноморец (Бургас), която ще се състои на 10 септември.

На 23 и 24 септември пък ще се проведе приятелския турнир за Купа Пловдив, като в надпреварата освен Академик ще вземат участие още отборите на ЦСКА, Ямбол и Балкан (Ботевград).

Жребият за новия сезон в Националната баскетболна лига ще бъде изтеглен на 12 септември, като в шампионата ще участват 11 отбора. Кампанията ще стартира през уикенда 8-11 октомври.

Ето какво заявиха от ръководството на клуба преди първата официална тренировка.

Тина Димитрова – спортен директор на Академик

Горда съм, че за поредна година започваме сезона. Тук е по-различно от останалите отбори, винаги сме искали да налагаме млади играчи. Искаме да покажем, че обичаме спорта и да запалим малките деца. Искаме да спасим децата от лошото влияние на улицата и да им покажем какво е по-доброто. Надявам се заедно да направим нещо наистина запомнящо се. Аз мисля, че всички момчета в националния отбор дават всичко от себе си, но има един голям негативизъм. Нека да бъде позитивни и да започнем с по-положителните неща. Ние започнахме да работим с млади хора и ако вървим по стария път е загубена кауза. Аз пожелавам на всички да играят здраво, да нямат контузии и да сме много по-позитивни. Искаме да благодарим на Община Пловдив и Бултекс 99, които вече толкова години са с нас. Според мен Академик е фактор в НБЛ и ще бъде фактор.

Йордан Янков – старши треньор на Академик

Напълно подкрепям думите на Тина много обичаме града и искаме той да се развива. Искаме да палим все повече малки деца по спорта. Искаме да популяризираме баскетбола в Пловдив. Преди две години казах, че искаме да развиваме младите състезатели и продължаваме да го правим. Първи професионални договори подписаха Михов и Йоанис. С опитните попълнения като нашия капитан Тони Гуджино мисля, че те ще бъдат добър пример за младите ни баскетболисти. С Николай Титков говорихме и за него би било по-добре да отиде в друг отбор. Той имаше голямо желание да отиде в друг отбор и да се развива и му пожелаваме успех. Той даде много в последните две години за нашия отбор. Смятам, че сега е времето той да отиде на следващото ниво. С Адриян Секулов се разделихме по взаимно съгласие. Предпочетохме да дадем път на Кръстомир Михов като втори гард и да вземем човек като Омар Крайем. С останалите момчета сме водили разговорили и поради една или друга причина сме се разделили с тях, но сме много доволни от тях и им пожелаваме успех за в бъдеще. Беше важно да имаме българин на позиция 5 – Кръстан Кръстанов, отдавна не сме имали българин на тази позиция. Радвам се,че Бачев, Минков, Гуджино и Николов останаха. Привличането на Александър Милов стана много бързо в последните 2-3 седмици. Аз се радвам много, защото той е опитен и качествен състезател. Имаме потенциала и възможностите да покажем добро лице.

На 10 септември ще бъде първата контрола с Черноморец в Пловдив. Имахме план и за следващите контроли, но заради съдийския семинар пропадна мача с Берое. В процес на търсене на опонент.

На 23-24 ще играе срещу ЦСКА, Ямбол и Балкан в турнира Купа Декатлон. Ще търсим още един съперник за контрола преди началото на сезона. Смятам, че това дали Васко Бачев е останал в националния отбор е треньорско решение и аз съм треньор и знам как се взимат тези решения и не искам да се меся в това. Смятам, че Васко има място в този национален отбор, но не искам да съдя никой за решението. Момчетата от националния отбор играят с много голямо желание в мачовете. Хубавото е, че участваме на Европейско първенство. Срещу Турция бяхме много близо до сензация. Срещу Черна гора бяхме много близо до първа победа. Смятам, че целта на цялата баскетболна общественост в България е да привличаме млади баскетболисти.

Александър Груев – мениджър на Академик

Ще имам нова роля в клуба като мениджър – спомагателна функция за всички в отбора от играчите до ръководството, търсене на спонсори и партньори. Това е нашата основна цел да запалим децата за баскетбол. Имаме нов партньор в лицето на спортна верига Декатлон – Пловдив, като общата ни задача е да направим спорта достъпен до възможно най-много хора. Ще се провеждат безплатни спортни събития, с които да покажем и да запознаем спортът баскетбол, както в Пловдив, така и извън него.

Нашата обща мисия и цел е да накараме хората да водят по-здравословния начин на живот – чрез спорт. Нека да се концентрираме върху положителното. Новият гард е изключително класен и мисля, че ще води отбора по много добър начин. Отделно Къци Михов показа страхотно израстване. Ще продължим да правим турнирите 3х3. Ще бъдат организирани за всички възрасти. Миналата година ходихме и на републиканско първенство. За съжаление контузия на Къци ни попречи за нещо повече, защото според мен можехме да спечелим първенството.

Искаме да поканим пловдивчани на Турнира Купа Декатлон на 23-24 септември ще стане голямо шоу и ще участват много силни отбори, включително и шампиона от миналия сезон Балкан, ЦСКА, които се завръщат в НБЛ и Ямбол. Ще има много изненади за публиката. Очаквам да не загубим мач в Пловдив. Отборът на мен лично много ми харесва и е равностоен на всички позиции. От влизането си в НБЛ Академик се бори винаги докрай и въпреки, че доста често има 5-6 отбора с по-голям бюджет ние се борим и сме равностойни на всички отбори.

Тони Гуджино – капитан на Академик

Най-важното е да няма контузии. Искаме да даваме емоция на публиката и да ги радваме с победи и хубава игра. Имаме доста млади състезатели и покрай мен, Омар, Бачев и Ники Николов младите ще могат да се развиват. Не мога да кажа къде ще завършим в края, защото сезонът е много дълъг. Искам да играем хубав баскетбол и да бъдем като отбор. Трябва винаги да играеш за първо място, защото ако не играеш да си шампион това не е добре за никой баскетболист. Винаги излизам за победа във всеки мач. Ще бъде трудно срещу ЦСКА, събраха силен отбор. Аз бях негов състезател три години.

Алекс Камарашки- директор в Академик

Бюджетът за сезона е осигурен спрямо играчите. Не всичко е голям бюджет е пари и смятам, че можем да запишем три победи срещу ЦСКА през сезона. Аз имам спомагателна функция към отбора и помагам с каквото мога. Всички знаем през какви два сезона минахме през пандемичната обстановка. Лека полека нещата се получават. Ники Титков направи два много добри сезона при нас особено втория. Той отива в отбора с по-добри финансови параметри – Черноморец. Ще разчитаме много на младите играчи. Ще вземем решение до края на седмицата дали ще участваме в Балканската лига. Мисля, че ще бъдем много голям фактор в края на годината. Това зависи и от много фактори.

Източник: БТА, БК АкадемикПловдив

Подобни статии

Top