Ако пътувате до или се връщате от Китай – прочетете ТОВА 

От РЗИ в Пловдив излязоха с препоръки как да се предпазим от коронавирус

От РЗИ – Пловдив излязоха с препоръки във връзка с китайския коронавирус с цел превенция на заболяването и намаляване на риска от възникване на нови случаи.

При пътуване до Китай:

Избягвайте близък контакт с хора с клинични симптоми на респираторна инфекция (висока телесна температура, кашлица, кихане), както и места със струпване на много хора и масови прояви;

Избягвайте консумация на сурова или недобре термично обработена храна от животински произход;

Избягвайте близък контакт с живи или умрели домашни и диви животни или повърхности били в контакт с животни;

Измивайте редовно ръцете си с вода и сапун или използвайте дезинфектант за ръце на алкохолна основа;

Избягвайте да докосвате очите, устата и носа си;

Използвайте маска, закриваща устата и носа. След поставянето й избягвайте да я докосвате, а след сваляне я изхвърлете веднага и измийте ръцете си;

При възникнали симптоми на остра респираторна инфекция спазвайте т. нар. респираторен етикет – при кихане и кашляне, закривайте устата и носа си с еднократни хартиени кърпи за нос, които след употреба изхвърлете незабавно иизмийте ръцете си. При невъзможност, използвайте ръкава на носената дреха като свийте ръката в лакътната става, така че с предмишницата да се прокрият носа и устата. Не използвайте дланта на ръката си.

При поява на висока телесна температура, кашлица или затруднено дишане потърсете незабавно медицинска помощ и споделете с медицинския специалист информация за пътуването си.

1 2 3

Подобни статии

Top