Ако пътувате до или се връщате от Китай – прочетете ТОВА 

РЗИ в Пловдив излязоха с препоръки как да се предпазим от коронавирус

Хронологията на епидемията:

На 31 декември 2019 година здравните власти в град Ухан, административен център на провинция Хубей (Китай) информираха за взрив от случаи на пневмония с неясна етиология сред лица, посетили пазара за продажба на риба и животни – Wuhan’s South China Seafood City market и оплаквания от треска, суха кашлица и затруднено дишане.

На 9 януари 2020 година бе съобщено, че е установен причинителят на заболяването – нов щам Коронавирус, който е различен от всички познати досега. Коронавирусите причиняват заболявания, вариращи от обикновената настинка до тежки заболявания, като Близкоизточен респираторен синдром и тежък остър респираторен синдром. Обявеният инкубационен период на заболяването е от 2 до 12 дни – средно 7 дни.

По данни на Световната здравна организация към 26 януари в световен мащаб са регистрирани общо 2 014 потвърдени случая на заразени с новия коронавирус. Съобщени са 56 смъртни случая. В Китай, Хонг Конг, Тапе и Макао са регистрирани 1 985 случая; 29 случая са докладвани от други страни: Тайланд, Япония, Република Корея, Сингапур, Виетнам, Австралия, Малайзия, Непал, Франция и САЩ.

1 2 3

Подобни статии

Top