Аксиния Михайлова е тазгодишният носител на „Орфеев венец“ на "Пловдив чете" (СНИМКИ) - DC news

Аксиния Михайлова е тазгодишният носител на „Орфеев венец“ на „Пловдив чете“ (СНИМКИ)

Милена Вълнарова получи „Златна четка“ за художествено оформление на книга на 20-тия литературен фестивал под тепетата

Тази година най-мащабният Литературен фестивал у нас – „Пловдив чете“ отбелязва 20-та си годишнина. Той бе открит официално снощи на древната сцена на Античния театър. Традиционно това се случва с връчване на две престижни награди – Орфеев венец” за високи постижения в съвременната поезия и „Златна четка” за най-добро художествено оформление на книга, приветствия от организаторите и концерт-подарък за пловдивчани и гости на града с вход свободен.

Водещ на откриващото събитие бе журналистът и филолог  Даниел Ненчев, познат на публиката водещ, сценарист, редактор и автор за медии като Bulgaria ON AIR, БНТ, bTV, БНР, Дарик радио, Капитал, Дневник и др. Първото приветствие към публиката отправи Божана Апостолова – дългогодишен организатор и вдъхновител на  „Пловдив чете“, собственик и управител на издателство „Жанет 45“.

„Щом вие сте тук, значи всичко е наред. Всяка година се вълнувам и надявам, че Античният театър ще е пълен, защото творците го заслужават. Благодаря ви, че сте тук, в сърцето ми сте. Когато започнахме да правим „Пловдив чете”, мисията беше една – мисълта, че бездуховното общество не е общество и че бездуховен Пловдив не може да има”, каза Божана Апостолова, която изненадващо покани на сцената един от основните „виновници” фестивалът да се случва дълги години, наситен с толкова много събития – Гери Георгиева от „Жанет 45”. „Малката Гери“, както всички я наричат,  получи букет от Божана и още един от доброволците, които помагат на събитието.

Тази година наградата „Орфеев венец” за високи постижения в съвременната поезия бе връчена на поетесата Аксиния Михайлова. Тя я получи  от Кмета Здравко Димитров.

1 2 3

Подобни статии

Top