Актове за над 6000 лв. за шумни тържества в "Столипиново" - DC news

Актове за над 6000 лв. за шумни тържества в „Столипиново“

През лятото сватбите в „Столипиново“ нямат почивен ден

Над 10 акта за повече от 6 000 лева са съставени на сватбари в пловдивския квартал „Столипиново“ заради високи децибели в късните часове. През летните месеци на ден се правят по 20 сватбени тържества. По сигнали на граждани за силна музика се извършват съвместни проверки на общинския инспекторат, полицията и регионалната здравна инспекция.

През лятото сватбите в „Столипиново“ нямат почивен ден. Правят се и в делник, и в празник.

„През тия две години, през които беше пандемията, имаше ограничения – не се правеха такива сватби често в квартала, но сега вече, след като се отпуснаха мерките, започнаха да се връщат от Западна Европа, от Германия и сигналите са ни за шум по време на няколко сватби на ден“, разказа районният кмет на „Източен“ Иван Стоянов.

В разгара на лятото в „Столипиново“ се правят по 20 сватби на ден. Тук в квартала има пет сватбени салона.

„Правим, това е нашият адет. Ние обичаме сватбите, ние обичаме музиката“, казва Гюл.

Кратка разходка из улиците в „Столипиново“ показва, че сватбарският дух е завладял квартала. На това място се готвят да посрещнат над 400 гости.

„Ще правим сватба днес. Правим салатите, мезетата и ще посрещнем хората. Жива музика сме хванали, ще идват, 2-3 часа минава и после – „Довиждане!“ В 10 часа приключват, щото не дават полицаите – идват, казват момчета „Дотук!“ и тва е.“, казва Красимир Асенов.

В една от последните проверки са участвали и инспектори от РЗИ, които са замерили нивото на шума.

„Издали са колегите протокол, изпратен е на полицията – те ще си предприемат мерки„, казва д-р  Цвета Иванова от РЗИ-Пловдив.

В последно време в квартала, освен от семейни тържества, тишината се нарушава и от друга тенденция.

„Има една такава мода, че чрез определена сума може да си поръчаш две тонколони, да седнеш пред една маса вън пред блока и да ти свирят за един час“, каза още Иван Стоянов – кмет на район „Източен“.

При извършени проверки от полицията са иззели пет тонколони. През месец юли в полицейското управление в квартала са получени общо 193 сигнала за нарушение на нощната тишина.

Снимка: Фейсбук

Подобни статии

Top