Акция на силите на реда в Марково заради незаконен боклук от чужбина (СНИМКИ)

Шест ТИР-а със 137 тона отпадъци били внесени от Турция

Служители на дирекцията за борба с организираната престъпност с акция в Марково заради фирма, опитала да внесе у нас 137 тона незаконен боклук, научи DCNEWS от запознати. Боклукът е бил спипан вчера на ГКПП „Капитан Андреево“, а товарът е бил предназначен, за фирма, която е регистрирана в Марково.

Става дума за шест ТИР-а с турска регистрация, превозващи  137 тона отпадъци от пластмаса и метал. Боклукът представлява листове от пластмаса, едностранно ламинирани с алуминиево фолио и изрезки от същия материал.

При извършената проверка, съвместно с експерти от РИОСВ-Хасково, не са били представени задължителните документи – договор между двете фирми и приложение VII към Регламент (ЕО) №1013/2006. Представена е само фактура, според която товарът е бил предназначен за пловдивска фирма („ДЕПА- ИМПОРТ- ЕКСПОРТ“ ООД – с. Марково, общ. Пловдив).

Тежкотоварните автомобили са задържани на границата до представяне на задължителната документация за трансграничен превоз на отпадъци. Нарушението е било разкрито благодаре

ние на съдействието на служителите от Агенция „Митници“ и Гранична полиция, съобщиха от МОСВ.

Според запознати собственикът на фирмата имал магазин за пердета в центъра на Пловдив и търгувал с турски фирми. Не е ясно какво се проверява от служителите на реда в селото.

Местни жители твърдят, че никой не познавал собствениците на фирмата. Според кметицата Десислава Терзиева адресната регистрация е фантом. Къщата, която се намира на адреса, е била продадена миналата година, а сегашните й собственици са разбрали за случая от съседите си. Най-вероятно предишният собственик на имота е направил услуга на собствениците на фирмата, като е предоставил адреса си. В момента той живее в Храбрино.

По данни от Търговския регистър собствениците на фирмата са Али Осман Авджъоглу, Хюсеин Йълмаз, Хюсеин Гюлер, Шабан Сайгълъ и Демир Мехмет Шевки. Управители, освен Али Авджъоглу, Хюсеин Йълмаз и Демир Шевки, са още Шабан Курт, Мехмет Гюнюч, Ферух Сакаллъ и Каба Юждел Мурат. Адресът за кореспонденция обаче не е в Марково, а в Пловдив, на ул. „Петър Делян“ №5.

Снимки: МОСВ

Подобни статии

Top