Актьорът и режисьор Бедо Манукян загуби битката с COVID-19

За смъртта му съобщи приятелката му във Фейсбук Юлияна Велчева

Актьорът, режисьор и продуцент Бедо Манукян е починал след усложнения от COVID-19 у нас. За ненавременната кончина на режисьора съобщи неговата приятелка във Фейсбук Юлияна Велчева.

„Ковид отне моя скъп приятел Бедо Манукян – голям благородник, мъдрец, душеприказчик, талантлив режисьор и актьор, избрал да се върне в България след 39 години емигранство в Щатите. Преди часове бях написала прощален пост и го изтрих. Та Бедо тъкмо монтираше наново своя филм „Леблебии“, за да го пригоди към големия екран.
Как да ти кажа сбогом, мили Бедо? Нямаш идея колко липсваш!“, пише Велчева в профила си.

Бедо Манукян е роден през 1952 г. в семейството на оперетните актьори Сета и Шаварш Манукян. През 1966 г. емигрира заедно с родителите си в Америка. Там следва режисура и продуцентство в престижния Калифорнийски университет (UCLA) и прави кариера в Холивуд, като преди това е момче за всичко.

За пръв път се връща в демократична България през 1991 г., когато идва у нас като копродуцент и сърежисьор на филма „Леблебии“. Запознава се с режисьорката Иванка Гръбчева, която кани Манукян да консултира постпродукцията на игралния филм, посветен на банкера Атанас Буров „Жребият“. След това актьорът снима известната реклама на Банка ДСК, в която той е диригентът.

Преди време участва и в сериала „Дървото на живота“. Окончателно се връща в родината си през 2005 г. Точно по това време става представител за България на Франсис Форд Копола, който снима в Румъния филма „Младост без младост“.

Снимка: Фейсбук

Подобни статии

Top