Актьори стават „жертви“ на домашно насилие в Пловдив

,,Премълчаното разказано” – тази вечер в Пловдив

На сцената на Драматичен театър Пловдив (Зум зона), тази вечер (30 април) от 19:00 часа ще бъде официално открит проектът „Премълчаното разказано – пътуваща сцена”, част от официалната програма на „Пловдив – Европейска столица на културата“.

Ще бъде представен спектакълът ,,Премълчаното разказано”, чието име носи и проекта.

Спектакълът е създаден като артистична проява в битката срещу насилието над жени.

В него са използвани интервюта на  три жертви на насилието от различна възраст, социален статус и професии, които споделят своите реални преживявания. „Книжни топчета в косата“, „ Кука и ножица”, „Дървото зад ъгъла” са три житейски истории, които са обединени от премълчаното и възможността то да бъде разказано.

Зрителят ще има възможност да види и чуе един деликатен и чувствен разказ, поднесен на език, който помага проблемът ,,домашно насилие” да бъде разбран отвъд криминалните факти и болезнените признания.

Историите на тези жени са белязани не само от дълбока тъга, несподелена емоция и физическа болка, но и със силата на духа. Фактите изнесени в тези истински истории вероятно не са достатъчни, за да се намеси прокуратурата, но са достатъчни, за да бележат живота на всяка една от тях завинаги…

„Премълчаното разказано“ е авторски спектакъл на доц. Възкресия Вихърова – режисьор, проф. Десислава Бошнакова -преподаватели в НБУ и актрисите – Диана Спасова, Добриела Попова, Росица Гевренова, Яна Грозданова със специалното участие на гост – актьора Алексей Кожухаров.

Спектакълът е част от проекта на Университетски театър на Нов български университет „Пътуваща сцена – премълчаното разказано“, с ръководител доц. Възкресия Вихърова, който има за мисия да изследва, с помощта на различни интердисциплинарни форми на изкуство и образование механизмите за поява и проява на насилие, взаимозависимостта жертва – насилник, нагласите на обществото и отделната личност да говори открито по проблема – без срам, предразсъдъци, предубеждения и спекулации.

Подобни статии

Top