Аквапланинг ли е причинил инцидента, при който загина пожарникар край Куклен?

Все още не е приключило разследването на причините,

довели до инцидента с преобръщането на противопожарен автомобил на пътя Брестник-Куклен през август миналата година. Припомняме, че тогава загина на място мл. експерт Илиян Попов.

Погребват загиналия пожарникар Попов

„Още следствените органи не са се произнесли по въпроса. Тук се установи, че няма спирачен път. Не може точно да кажат водачите какво точно се е случило, може би нещастно стечение на обстоятелствата. Защото имаше голям порой, може би става дума и за аквапланинг, не мога да кажа конкретно какво е“, коментира днес пред журналисти директора на РДПБЗН-Пловдив комисар Георги Мангараков.

Пожарникар е загинал при катастрофата преди Куклен

Катастрофиралият противопожарен автомобил все още не е върнат на пожарната и се намира в следствието. Според Мангараков колата не може да се ремонтира, тъй като е доста смачкана и има нанесени непоправими щети в оборудването, каросерията, скъсани са тампоните на неподвижно закрепения агрегат  и т.н.

Пожарна се преобърна в канавката преди Куклен

„Има достатъчно автомобили във Втора районна служба. Там има още три автомобила, което не намаля ефективността, тъй като екипажите управляват два автомобила“, поясни шефът на дирекцията.

Пожарната паднала в дере край Куклен, огнеборците били затиснати (СНИМКИ)

Според него все още няма указание такива автомобили да се спрат от движение.

„От Главна дирекция анализират различните ситуации, тъй като в Западна Европа са ставали подобни случаи, но не по време на движение, а при маневри в районните служби. Тези автомобили от този тип, когато се карат, се карат с по-голямо внимание, съобразно атмосферните условия“, подчерта комисар Мангараков.

Снимка: bTV

Подобни статии

Top