Алберт Попов с историческо постижение!

Алпиецът финишира 13-и в слалома и стана първият българин, спечелил точки на пистата „Куонингсбергли“

Алберт Попов се записа в историята на българските ски днес. Той зае 13-о място в слалома за Световната купа и стана първия ни алпиец спечелил точки в тази дисциплина на пистата „Куонингсбергли“.

Алберт бе 27-и след първия манш, но със страхотен втори се изстреля до 13-ото място. Само във второто спускане той даде трето време, като дори победителят Даниел Юл (Швейц) и следващите 4 не успяха да дадат по-добро време от това на Попов.

Със спечелените днес точки Аби вече има 55 и е 24-и в класирането за малката световна купа в слалома. Сега му предстои участие на слалома във Венген на 19-и януари.

Другият ни алпиец днес Камен Златков зае 46-о място в първия манш на 1,07 сек от влизане във втория. Той обаче показа, че вече навлиза във формата, която всички очакваме от него.

„Много съм доволен специално от втория си резултат. Вратите на втория манш бяха на по-къси разстояния, беше точно моето трасе и направих страхотно спускане. Програмата е много тежка. Или караме ски, или пътуваме. Още не съм имал почивен ден през януари. Тежка е, но в крайна сметка всички излизат на старта и всеки се старае да покаже най-доброто от себе си. Стискаме зъби и продължаваме напред.“

„Искам да направя два силни манша и да мога да се придвижа възможно най-напред. Вече събрах увереност и карането ми е на ниво. Просто трябва да повярвам още малко в себе си, да пусна ските, и ще стане“, заяви Попов.

„Във Венген е доста подходящо за мен. За жалост миналия сезон изхвърчах на десетата врата и нямах шанс да покарам до финала. Но определено е трасе като за мен – тежко, стръмно, ледено, и мисля, че ще имам добро класиране“, каза Попов.

Спортист №1 на България за 2019 Владимир Илиев се класира на 21-о място от 30 стартирали в масовия старт на 15 км от Световната купа по биатлон. Той направи пет грешки в стрелбата и финишира на 1:56.5 минути след Мартен Фуркад (Франция).

Подобни статии

Top