Алекс Начева трета в Спортист на годината, Тайбе Юсеин е №1 (СНИМКИ И ВИДЕО)

Поредно голямо признание за олимпийската и световна шампионка от Пловдив

Световната и европейска шампионка по борба Тайбе Юсеин беше избрана за Спортист на годината в България за 2018 година. Юсеин остави след себе си световната вицешампионка по лека атлетика на скок височина Мирела Демирева и Александра Начева, която спечели златния медал на троен скок от Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, злато от Световното пъвенство по лека атлетика до 20 години и сребърен медал от Европейското първенство до 18 години.

Тази година Алекс бе избрана за №2 в класацията за Лекоатлет на годината след Мирела Демирева, за Изгряваща звезда на Балканите и за Млад спортен талант на Пловдив.

На церемонията в „Арена Армеец“ присъстваха министърът на младежта и спорта Красен Кралев, президентът на БОК Стефка Костадинова и вицепрезидентите на олимпийската централа Красимир Инински и Йорданка Благоева. Мирела Демирева не присъства на церемонията, а наградата й получи нейната майка – Валя Демирева.

„Изгубих думи, тъй като не очаквах да съм тук в тази класация. За мен е чест да съм на призовото трето място и благодаря на всички, които са гласували за мен“, заяви Александра Начева.

За Треньор на годината беше отличен наставникът на националния отбор по борба за жени Петър Касабов. Касабов получи картина на Вежди Рашидов от министър Кралев.

Националният ансамбъл по художествена гимнастика взе отличието за Отбор на годината. Симона Дянкова, Лаура Траатс, Елена Бинева, Стефани Кирякова и Мадлен Радуканова също получиха наградата си от министър Кралев.

Спортист на България с увреждания е Денислав Коджабашев (тенис на маса).

В 61-о издание на анкетата „Спортист на годината“ своя вот дадоха 139 действащи спортни журналисти от 49 електронни и печатни медии. На церемонията беше почетен алпинистът Боян Петров, който безследно изчезна при опит за изкачване под връх Шиша Пангма през май.

Челната десетка на 2018-а година:

1. Тайбе Юсеин (борба) – 1221 точки

2. Мирела Демирева (лека атлетика) – 928

3. Александра Начева (лека атлетика) – 707

4. Биляна Дудова (борба) – 567

5. Стойка Петрова (бокс) – 556

6.  Кубрат Пулев (бокс) – 526

7. Габриела и Стефани Стоеви (бадминтон) – 376

8. Кирил Милов (борба) – 315

9. Катрин Тасева (художествена гимнастика)- 261

10. Александра Жекова (сноуборд) – 195 т.

Подобни статии

Top