Александър Държиков: 24-ти май е чистият израз на волята да опазим себе си и своята идентичност - DC news

Александър Държиков: 24-ти май е чистият израз на волята да опазим себе си и своята идентичност

Скъпи пловдивчани,

Най-сърдечно ви поздравявам по случай 24-ти май – Ден на светите братя Kирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Ден превърнал се в символ на духовността на българския народ и неговата воля да пази своя език и култура. 

Делото на нашите първоучители – Светите братя Кирил и Методий, далеч надхвърля границите на нашата родина, поставяйки ни на картата на световното културно наследство. Освен достойното място в пантеона на човешката цивилизация, българското писано слово е онази сплав, която държи нас българите заедно. Ние сме горди и черпим вдъхновение от нашата азбука, защото тя е символът на нашето пребъдване като нация. 24-ти май е и личният празник за всеки един от нас. Почитайки делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици, ние почитаме себе си.

24-ти май е и чистият израз на волята да опазим себе си и своята идентичност, така както Найден-Геровите ученици застанаха смело в защита на своя език и култура на 11 май 1851 г в Пловдив. Те не проявиха боязън, отбелязвайки  непреходното дело на братята Кирил и Методий в своето училище.  Акт, белязал жаждата на нашите възрожденци за просвета и култура, но и акт на смелост във времена на робство.

Наш неотменим дълг е да почитаме своя род и Отечество. Родовата ни памет задължава да предаваме на бъдните поколения завета на българското слово.

Честит 24-ти май !

Инж. Александър Държиков
Председател на Общински съвет Пловдив

Подобни статии

Top