Александър Държиков: 24-ти май е чистият израз на волята да опазим себе си и своята идентичност - DC news

Александър Държиков: 24-ти май е чистият израз на волята да опазим себе си и своята идентичност

Скъпи пловдивчани,

Най-сърдечно ви поздравявам по случай 24-ти май – Ден на светите братя Kирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Празник – символ на достойнството, традицията и духовността на българския народ и неговата воля да пази своя език и култура. 

Делото на нашите първоучители – Светите братя Кирил и Методий, далеч надхвърля границите на националната ни карта, прекрачвайки прага на световното културно наследство. Но освен достойното място в пантеона на човешката цивилизация, българското писано слово е онази сплав, която държи нас българите като едно цяло. И в най-тъмните дни на хилядолетната ни история родовата ни памет остава непокътната, а духът на българския род укрепва с всяка една строфа на родния език.

24-ти май е и личният празник за всеки един от нас. Почитайки словото, ние почитаме славното си минало, осъзнаваме настоящето и изразяваме очакванията си за бъдещето.

24-ти май е и чистият израз на волята да опазим себе си и своята идентичност, тъй както невинните детски гласчета на Найден-Геровите ученици застанаха смело в защита на своя език и култура на 11 май 1851 г в Пловдив. Те бяха горди със своя род и не проявиха боязън нито за миг, отбелязвайки  непреходното дело на братята Кирил и Методий в своето училище „Св. Св. Кирил и Методий“.

Уважаеми учители,

неуморно следвайте изконната си мисия, завещана от предците ни –  да образовате децата ни. Знам, че обичате и пазите родния език. Не спирайте да разпалвате тази обич и в душите на всеки един от нас.

Уважаеми ученици, 

бъдете любознателни и последователни в откриването на нови хоризонти. Носете вярата в себе си, бъдете горди, че сте наследници на българския народ, открил писаното слово за много други.

Уважаеми дейци на културата и науката,

Вярвам, че ще впрегнете цялата си творческа енергия за опазване на българската самобитност, бидейки непоклатимият стожер на българската душевност и традиция.

Честит 24-ти май!

Инж. Александър Държиков
Председател на Общински съвет Пловдив

Подобни статии

Top