Александър Държиков: На този ден пловдивчани сме особено горди!

Председателят на Общински съвет – Пловдив се обърна към жителите на града с поздрав за днешния 6 септември

Уважаеми пловдивчани,

 

Приемете моите най-искрени поздравления по случай 135-годишнината от 6-ти септември – Ден на Съединението и празник на град Пловдив. На този ден ние, пловдивчани, сме особено горди, защото именно тук, в хилядолетен Пловдив, един народ, воден от изконното си право за обединение, защити себе си и общото си бъдеще.

 

С акта, извършен на 6-ти септември 1885 г., младата тогава българска държава постигна не само политически успех в сложната дипломатическа обстановка на 19-ти век в Европа. Това не бе само поредната демонстрация на несломимия български дух по бойните полета.

 

6-ти септември 1885 г. е еманация на възрожденския устрем на поколения българи за обединение в името на Отечеството. Преди 135 години нашите предци надраснаха собствените си въжделения за лично благо и отдадоха себе си на Отечеството без корист и тщестлавие. Те вярваха в собствените си сили и дръзнаха категорично да отхвърлят чуждия диктат и външните внушения.

 

В своята хилядолетна история България е преживяла дни на национални катастрофи, но и дни на величествен триумф. Без съмнение 6-ти септември 1885г. е символът на националното ни самочувствие, определящ ни като единен народ. Превратностите на времето през изтеклите 135 години не могат и не трябва никога да заличат този величествен акт от родовата ни памет. Наш дълг е да помним саможертвата на прадедите ни и техният подвиг и да го предаваме на бъдещите поколения.

 

Народ, който не помни своето минало, не би имал куража да отстоява своето настояще и да чертае смело своето бъдеще.

 

Дълбок поклон пред хилядите знайни и незнайни герои осъществили Съединението на България!

 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !

инж. Александър Държиков

Председател на Общински съвет Пловдив

Подобни статии

Top