Александър Държиков: Трети март е вододелът на националното ни самочувствие! - DC news

Александър Държиков: Трети март е вододелът на националното ни самочувствие!

Уважаеми съграждани,

Трети март е ден за почит и упокой на онзи рояк апостоли, направили решителната стъпка към възстановяване на независимата българска държава. Денят, в който България изправя снага от пепелищата на 5-вековно робство, е вододелът на националното ни самочувствие.

В родовата ни памет са запечатани както славните победи, така  и дните на черното робство. Но идеята за духовна и национална свобода никога не загина, а обедини млади и стари по българските землища под знамето на достойните бъднини на българския род. Поколения български дъщери и синове погубиха себе си, за да бъде жив този идеал и да пребъде през вековете.

И в най-тъмните години на робството българският народ не спря своята борба за свобода, опирайки се на вярата и езика си. Българската държавна традиция оживя с нови сили по време на Възраждането, когато българските църкви, училища и общини, макар и в условията на робство, успяха да се изградят като самобитни национални институции. Свободата ни бе белязана и със саможертвата на хайдушките дружини, и от огъня на четническото движение,  и комитетите на Васил Левски, и чутовната Априлска епопея.

Трети март е ден за прослава на българския войнски дух! Днес свеждаме глави пред войнската чест, доблест и саможертва пред  колективния образ на героя. Но подвигът на опълченските отряди от всички краища на българските землища, обърнали хода на войната в решителния момент, е безпримерен героизъм и саможертва. Да помълчим и си спомним, че и напред в годините след Руско-Турската война 1877-1878 г. българските воини никога не забравят национално-обединителния идеал, не продават националната чест и лъвски бранят българските знамена. Ни едно от знамената ни не пада в плен – воините дават себе си, живота си за отечеството.

145 години по-късно на този ден ние смирено свеждаме глава, отдавайки почит на загиналите за свободата на Отечеството. Наш неотменим дълг е да помним тяхната саможертва. Родовата ни памет задължава да следваме идеала „за чистата и свята република” и да предаваме на бъдните поколения завета на свободата.

Поклон пред загиналите за Свободата на Родината!

Да живее България!
Инж. Александър Държиков
Председател на Общински съвет Пловдив

Подобни статии

Top