Александър и Иван Команови: Българите имаме вграден ген на бойци (ВИДЕО)

Световният шампион и световният вицешампион по карате киокушин KWU бяха гости в „Арена спорт“ на БНТ

Братята Александър и Иван Команови, които взеха медали от Световното първенство по карате киокушин, бяха гости в предаването „Арена спорт“ на БНТ. Александър грабна златото в категория до 90 килограма, а Иван спечели сребърен медал в кат. до 70 кг. Двамата разказаха подробности за шампионата, който се проведе в Екатеринбург (Русия):

„Определено това беше най-голямото събитие, на което някога сме участвали. Всички състезатели бяха много добре подготвени. Участваха всички държави, които практикуват карате киокушин в света. Естествено, най-добрите бойци бяха изправени срещу нас. Имаше игра на нерви, с която трябваше да се преборим, за да можем да излезем спокойни и концентрирани по време на състезанието. Но ние имаме дългогодишен опит и се справихме успешно“, каза Александър.

България завърши общо с 6 медала, след като другите ни представители добавиха още четири бронзови отличия.

„Има отборно класиране, на което България е на 3-о място. На 1-о място е Русия, а на 2-о – Литва“, заяви Иван.

Във финала Алекандър победи литовеца Радвила.

„С въпросния литовец Радвила се срещаме за втори път и определено той е един доста достоен противник за финал. С другите си опоненти се справи доста успешно. Първата ни схватка също завърши с победа от моя страна и мога да кажа, че по време на боя усещах противника си леко притеснен и респектиран. Може би това също му повлия да няма увереност“, сподели Сашо.

„Ние доста години се занимаваме с този спорт и сме изградили достатъчно добро име в карате киокушин. Хората, които излизат срещу нас, изпитват респект и са с изградено чувство на съхранение. В момента, в който стъпят на татамито, то малко се завишава. Определно направихме доста добър финал. Доволен съм от представянето си. Успях да се съхраня и да покажа най-доброто от себе си“, добави Александър.

Иван пък загуби финала срещу представителя на домакините Чмуневич.

„Това е един от най-добрите представители в тази категория. Той спечели Купата на Русия в тази категория. Там имаше доста световни и европейски шампиони, с които той се пребори. Русия има страшно много хора, с които могат постоянно да мерят сили. Но ние, българите, го имаме вградено в гените си, ген на бойци. Това може би се дължи на нашата история“, коментира Иван.

„Имаме доста медали от бойните спортове, но ние винаги сме имали страшно много победи в единоборствата като цяло“, добави той.

На въпроса „Дали българинът има изградена добра култура за този вид спортове?“ Александър каза:

„Разбира се. В България има изградени традиции още от едно време. В бойните спортове имаме много добри школи, имаме страшно добри треньори, които да възпитават кадрите.“

„Условията не са блестящи, но ние също не сме израснали в уникални зали. Най-важното, което трябва да притежава всеки шампион, е независимо в какви условия тренира, той трябва да има желание да работи“, категоричен е Сашо.

Вижте видеото ТУК

Подобни статии

Top