Александър Секулов е призьорът на конкурса за поезия „Христо Фотев“

Пловдивският поет и драматург Александър Секулов е носителят на голямата награда от Националния конкурс за поезия „Христо Фотев“. Той бе отличен за книгата си „Море на живите“.

Александър Секулов получи специалната пластика „Перо“, която е дело на скулптора Валери Желязков, и грамота от Община Бургас.

Александър Секулов бе един от петимата номинирани за приза. Те бяха определени от жури, в състава на което участваха поетът Ваньо Вълчев от Бургаската писателска общност, Иван Гранитски от Съюза на българските писатели, Митко Новков от Сдружението на български писатели, Росен Друмев от Бургаската писателска общност и носител на наградата „Христо Фотев“, Веселин Пренеров – председател на Комисия по култура към Общински съвет – Бургас.

„Трябва да се уважава духът на поета, на чието име се връчва наградата. За това се радвам, че именно за тази награда „Христо Фотев“ журито бе единодушно и не само номинира, но и открои книгата на Александър Секулов. Прочетете тази книга, тя е изключителна, носи духа на Христо Фотев, мощната му метафорика, силната му образност и енергията“, каза по време на церемонията Иван Гранитски.

На церемонията в Държавен куклен театър – Бургас присъства зам.-кметът Йорданка Ананиева, поети, критици и почитатели на словото.

Александър Секулов е автор на три книги със стихове “Седмо небе“ / 1988/, издателство Христо Г. Данов; „Високо, над далечината“ /1997/, издателство Жанет 45;  “Възхитително и леко“ /2003/, две издания, издателство Пигмалион.

Има издадени три книги с есета: “Майсторът и камъните“ /1996/ , издателство Всичко за книгата, книга с фрагменти “Високите каменни хълмове“/ 2006/, издателство „Жанет 45”, както и публицистичната книга „История на минималната съпротива. Хронологичен роман в една колона” /„Сиела”, 2008/

Съвместно с художника Атанас Хранов издава  колекциите “Наско Х. Истории с ром, джинджифил, стафиди и мед “/ 2005/ и „Малката светица и мъжете от черен пипер”/ 2007/.

Автор е  на пиесите: “Светли хотелски стаи” /2005/, „Няма ток за електрическия стол” /2015/, драматизациите „Възвишение” по романа на Милен Русков в сътрудничество с Иван Добчев и „Вълци“ по „Трънски разкази” от Петър Делчев.

Автор е на изящния роман „Колекционер на любовни изречения” /„Сиела”, 2007/. Книгата е сред финалните шест на конкурса „Роман на годината ВИК”.

През 2009 година издава романа „Малката светица и портокалите. История на изчезването” /„Сиела”/, последван през 2010 от поетичната антология „Карти и географии” /„Сиела” / и романа „Островът” /2011 г./, номиниран за националната награда за литература за деца „Хр. Г. Данов”.

През  2012 година издава романа „Господ слиза в Атина”, който попада сред крайните номинации за роман на годината „Хеликон”.

През 2013 година излиза романовата му трилогия „Гравьор на сънища”.

Той е главен драматург на Пловдивския драматичен театър. Пиесата му „Няма ток за електрическия стол“ спечели наградата „Аскеер“ през 2016-а година за драматургия. 

„Аскеер“ за „Няма ток за електрическия стол“

Снимка: Община Бургас 

Подобни статии

Top