Александра Фейгин с историческо класиране на световното в Япония (ВИДЕО)

16-годишната ни фигуристка изравни постижението на покойната Виктория Димитрова отпреди четвърт век

Българката Александра Фейгин записа историческо класиране на световното първенство по фигурно пързаляне. 16-годишната състезателка си изравни рекордното за страната ни 17-о място в шампионат на планетата, след като зае тази позиция в надпреварата в Саитама (Япония).

Българката се представи много добре във волната програма, като получи 108.62 точки. С това тя събра обща оценка 165.31 и се придвижи с три места напред спрямо класирането си след кратката програма. Алекс издържа психически на напрежението и изигра добре съчетанието си, докато част от съперничките й се провалиха.

Възпитаничката на Андрей Лутай изравни най-доброто класиране на българка на световно първенство в историята. То е регистрирано през сезон 1992/1993 година, когато вече покойната Виктория Димитрова завършва 17-а. Трябва да се има предвид обаче, че сравняваме различни времена и доста различни нива на спорта като цяло. В момента фигурното пързаляне в изключително сложно технически и оценяването е много по-различно от преди 25-26 години. Резултатът на Саша е забележителен и поради факта, че е постигнат без български съдия при жените.

Фейгин, която през януари зае историческото 11-о място на европейското първенство в Минск (Беларус), представи страхотно волната си програма върху постановката „Пасажери“.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Была рада знакомству!🤗 Спасибо, Женя! @jmedvedevaj ❤️

Публикация, споделена от Alexandra Feigin 🇧🇬/🇷🇺/🇮🇱 (@sasha_fe_2002) на

Олимпийската шампионка от ПьонгЧанг 2018 Алина Загитова (Русия) спечелипърва световна титла в кариерата си. Загитова, която миналата година на шампионата на планетата остана едва пета, събра сбор от 237.50 точки, след като беше с най-високи оценки и в двете програми. За волната тя беше оценена със 155.42 точки.

19-годишната Елизабет Турсинбаева от Казахстан, която миналата година на световния шампион беше едва 11-а, спечели сребърното отличие със сбор от 224.76 точки. Турсинбаева изпълни перфектен четворен салхоф, въпреки че получи четвърта оценка за волната програма – 148.80 точки.

Елизабет Турсинбаева е първата фигуристка в историята, която изпълнява четворен скок на състезание при жените. Любопитното е, че първите две в класирането са възпитанички на руската треньорка Етери Тутберидзе.

Двукратната световна и двукратна европейска шампионка Евгения Медведева от Русия завоюва бронзовия медал със сбор от 223.80 точки. Тя беше четвърта в кратката и трета във волната програма. След състезанието Медведева заяви, че се е пързаляла с болки в бедрото.

Трите представителки на домакините от Япония останаха извън първата тройка, заемайки местата от четвърто до шесто. Рика Кихира направи троен аксел, но след седмото си място в кратката програма и второто във волната завърши четвърта в крайното подреждане с 223.49 точки. Каори Сакамото е пета с 222.83 точки, следвана от Сатоко Мияхара с 215.95 точки.

Световното първенство продължава днес с волната програма при танцовите двойки и при мъжете.

Снимка: Ройтерс

Подобни статии

Top