Александра Фейгин с олимпийска квота за Пекин 2022 (ВИДЕО)

България с представителка при жените в олимпийския турнир по фигурно пързаляне след повече от 20 години

След повече от 20-годишно прекъсване България ще има представителка при жените в турнира по фигурно пързаляне на зимните игри в Пекин 2022, след като Александра Фейгин завоюва олимпийска квота на световното първенство в Стокхолм (Швеция).

Шампионката на България завърши на 17-о място в крайното класиране със сбор от 173.52 точки, след като беше 17-а в кратката и 18-а във волната програма. Така Фейгин сбъдна най-голямата си мечта – да представя България на зимни олимпийски игри. Това ще се случи през февруари догодина в китайската столица Пекин.

За последно България е имала състезателка при жените на зимна олимпиада през 1998 година в Нагано – София Пенкова, а след 24 години това ще се случи отново чрез Александра Фейгин.

Последното българско участие на олимпиада във фигурното пързаляне е през 2006 година в Торино, където Албена Денкова и Максим Стависки станаха 5-и при танцовите двойки, Иван Динев се класира 17-и при мъжете, а Румяна Спасова и Станимир Тодоров 19-и при спортните двойки.

Възпитаничката на Андрей Лутай и Ина Лутай изигра чиста волна програма, но беше ощетена от съдиите най-вече във втората оценка (компоненти на програмата).

Тя започна с комбинация от троен лутц – троен тулуп, след това изпълни двоен аксел, троен тулуп, троен ритбергер, троен флип, комбинация от троен ритбергер-двоен тупул-двоен ритбергер, троен салхоф и двоен аксел.

Съдиите й дадоха 113.55 точки (61.59 точки за технически елементи и 51.96 а компоненти на програмата). Александра Фейгин се прибира от Стокхолм в неделя в 13.15 часа с полет от Франкфурт. Първи руски подиум при жените в историята на световното първенство беше записан в Стокхолм, след като победителка стана Анна Щербакова, а след нея завършиха Елизавета Туктамишева и Александра Трусова.

За Щербакова, която в неделя ще навърши 17 години, това беше дебют на шампионата на планетата. Тя падна след четворен флип в началото на програмата си, но след това изпълни всичко и събра сбор от 233.17 точки (81.00 точки за кратка програма и 152.17 точки за волна програма. Световната и европейска шампионка за 2015 година Елизавета Туктамишева взе среброто с 220.46 точки (78.86 и 141.60), а двукратната световна шампионка за девойки Александра Трусова е трета с 217.20 точки (64.82 и 152.38).

След кратката програма Трусова, която също е дебютантка, беше едва 12-а, но получи най-висока оценка за волната, след като оценката й за техническите елементи беше 88.04. Тя имаше заложени цели пет четворни скока (флип, салхоф, тулуп и два лутца в комбинации) в композицията си, като два от тях направи перфектно, един с грешка и след два падна. Японката Рика Кихира, която беше втора след кратката програма, се провали във волната, остана девета и зае седмо място в крайното подреждане с 205.70 точки. Световното първенство завършва днес с волната програма при мъжете и при танцовите двойки.

Източници: БТА, Getty Images

Подобни статии

Top