Александра Начева и Габриела Петрова заминават на ЕП по лека атлетика

11 българи имат правото да участват на първенството на Стария континент в Берлин

11 българи имат право да участват на европейското първенство по лека атлетика в Берлин в началото на август, стана ясно седмица преди да изтече срокът за покриване на нормативи. След тях са и двете представителки на пловдивската школа Александра Начева и Габриела Петрова.

Начева спечели сребърен медал от ЕП за девойки, а след това и световната титла на троен скок при девойките до 20 години. Тя  бе наградена със Златна клонка от кмета на града Иван Тотев. Петрова пък триумфира в тройния скок на държавното първенство на България.

В групата за ЕП за мъже и жени са спринтьорите Ивет Лалова, Инна Ефтимова, Денис Димитров и Петър Пеев, състезателите на троен скок Габриела Петрова, Александра Начева, Момчил Караилиев и Георги Цонов, Митко Ценов на 3000 метра с препятствия, Мирела Демирева в скока на височина и Радослава Мавродиева в тласкането на гюле.

Покрит норматив от миналата година има и Георги Иванов на гюле, а Милена Миткова почти сигурно ще попадне на европейското заради мястото си в ранглистата.

България спечели 5 златни, 5 сребърни и 7 бронзови медала на балканиадата в Стара Загора, пето постижение от всички 18 държави. Най-много отличия спечели Румъния – 9,8,6, следвана от Гърция – 8, 9, 5, Сърбия – 8,2,2, и Турция – 5, 6,8.

Сан Марино пък е подало молба да бъде член на асоциацията, която вече се нарича Балканска атлетика и приятели, след като в нея влязоха Израел и Украйна. През септември ще бъде разгледана молбата на тази държава, която се намира в сърцето на Италия.

Домакините имаха доста работа и заради жегите в Стара Загора, като имаше припаднали атлети и зрители на стадиона. В болница „Тракия“ пък спасиха състезателка от Косово, която дошла на балканското с остра бъбречна инфекция.

Снимка: сп. Атлетика

Подобни статии

Top