Александра Начева със златна клонка на успеха (СНИМКИ И ВИДЕО)

Кметът Тотев я посрещна тържествено в община Пловдив

Златна клонка – символ на успеха, подари днес кметът на Пловдив Иван Тотев на световната шампионка по троен скок при девойките до 20 години Александра Начева. 16-годишното момиче беше посрещнато днес от градоначалника с огромен букет и тениска с логото на Пловдив 2019.

Пловдивчанката Александра Начева е световна шампионка!

„Гордост е за Пловдив, че отново имаме световна шампионка в леката атлетика. Ние от общината имаме задължение да помагаме и ще се опитаме да осигурим по-добри условия за тренировки на Александра„, посочи Тотев.

Единайсетокласничката от ЕГ „Иван Вазов“ разказа, че за нея състезанието не започнало много добре.

„Малко се притесних, тъй като започнах първия си опит с фал. Но после направих добър втори опит и след него всичко бе въпрос на чакане и много се радвам, че донесох златния медал“, сподели пред журналистите състезателката на „Ботев“ Пловдив.

Треньорът Стойко Цонков посочи, че с Алекс не се работи лесно на тренировки, но на състезания представянето й винаги е отлично. Той я тренира от три години. „Сега пред нея предстояло Европейско първенство за мъже и жени в Берлин през септември, а през октомври – олимпийски игри за младежи до 17 години, в Буенос Айрес, Аржентина. Надяваме се оттам да се върнем с медал“, допълни Цонков.

Вижте шампионското посрещане на Александра Начева (СНИМКИ И ВИДЕО)

„В момента България държи световните рекорди при девойките до 17 години с постижението на Александра Начева, което е 14,18 м, при девойките до 20 години и при жените – на Тереза Маринова“, посочи пък шефът на спортната дирекция в общината Петър Зехтински.

Подкрепи я и директорката на ЕГ „Иван Вазов“

„Александра е невероятно дете и аз много  й се възхищавам, защото освен че е елитна спортистка, е и отлична ученичка“, каза директорката на Руската гимназия Вихра Ерамян. Алекс е завършила успешно 10 клас през тази година, а догодина ще бъде в 11 клас.

Според Ерамян момичето не пропуска учебни занятия, освен когато е на спортни лагери или на състезание. „Но още на следващия ден след състезанието тя е веднага на училище. Виждам, че съучениците непрекъснато й изпращат имейли с новите уроци, които са взели, с думите и домашните“, допълни директорката.

По думите й испанският език, който изучава Алекс, е най-трудният език в гимназията, но тя се справя успешно.

Сега на момичето предстои да изкара ваканцията си. Пред DCNEWS тя обаче сподели, че ще я прекара в тренировки.

Подобни статии

Top