Алекситимия – една различна епидемия

Някои видове поведение са също като настинката и грипа – прихващат се от други хора

АЛЕКСИТИМИЯ или още СОЦИАЛНА ЕПИДЕМИЯ е удивително явление, характеризиращо се с това, че действията и изборите на другите ни влияят във всяко отношение, при това много по-силно, отколкото осъзнаваме.

Ако терминът подсказва за вирус, който плъзва сред населението, предавайки се от човек на човек , значи, внушава точната идея. Изследвания показват, че някои видове поведение са също като настинката и грипа – прихващат се от други хора, независимо дали ги познаваш или не ги познаваш и те те започват да се намесват в личния ти живот.

Това важи и за по-маловажните решения. Като например , че сме по-склонни да похарчим пари за нещо, което приятелят или съседът също си е купил, нещо без което бихме могли лесно да минем.

Този тип избори са резултат от несъзнателно взимане на решения – нещо като начин на поведение, при който липсва промеждутъка между мислещ и мисъл.

Не винаги е лесно да осъзнаеш собствените си ценности и да заживееш според тях. Отвсякъде ни заливат вълни от послания – от рекламите, от филмите, от семейството, приятелите и познатите.

Всички тези послания ни казват кое е важното и кое ни прави стойностни. Всички сме подложени на обществения натиск , като например, че съседът ни кара по-нова кола, или си купува скъпо кафе , вместо да си приготвя евтино. Или това, че приятелите ни прекарват почивката си на по-хубави места, имат по-успешна кариера и т.н.

Същото се отнася и за навика да правим сравнения. Имаме склонността да се придвижваме сляпо напред, ден за ден. Потрябва ли ни насока, тогава се оглеждаме наоколо, за да видим какво правят другото и без да се замислим, приемаме за свои онези избори и решения, за които са ни учили, че представляват универсален ключ към щастието, като например да имаш висше образование, собствен дом и деца. Но тези неща не са за всеки. Въпросът е в това, че е много по-лесно да вървиш по утъпкания от другите път, вместо да проправиш свой.

Оказва се, че когато с течение на времето взимаш прекалено много неосъзнати автоматични решения, накрая ще излезе, че живееш нечий чужд живот, ръководен от ценности, които не са непременно твои.

Докато се носим по течението, личните и професионалните ни успехи стават все по-крехки и несигурни и почти гарантирано пропиляваме шансовете си да живеем живот пълен със смисъл. Превръщаме се в „ човек от тълпата“. А в резултат може да се простим с нещата, които сме искали да постигнем.

Типичният профил на индивидът в масата е със следните черти:

– обезличаване и загуба на независимост;
– силна податливост на влияния, родени от безсъзнателни или емоционални импулси;
– загуба на интелекта;
– загуба на чувството за отговорност.

Ако не се отдели време за осмисляне на собствените ни ценности, ще се лутаме насам-натам без посока, пропилявай дните си – в сърфиране в интернет , препращане на върволици от безсмислени имейли и съобщения и гледане на реалити програми по телевизията, без някога да изпитваш удовлетворение.

За да взимаме решенията, които ще ни изведат на мечтания път, трябва да се осъзнаем кое е най-важното за нас и то да ни служи като пътепоказател.

Подобни статии

Top